Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

miercuri, 17 august 2011

INSTITUTUL DE POLITICĂ MONDIALĂ A FĂCUT PUBLIC SCENARIUL EVOLUŢIEI CONFLICTULUI TRANSNISTREAN

INSTITUTUL DE POLITICĂ MONDIALĂ A FĂCUT PUBLIC SCENARIUL EVOLUŢIEI CONFLICTULUI TRANSNISTREANCele mai probabile scenarii de evoluare a situaţiei în Transnistria în următorii cinci ani este menţinerea status-quo-ului şi reglementarea conform scenariului rusesc. De această opinie sînt savanţii de la Institutul de Politică Mondială (IPM) din Ucraina, care miercuri au făcut publice rezultatele studiului „Scenariile conflictului transnistrean. Provocările securităţii europene”.

După cum relatează INFOTAG cu referire la site-ul Institutului, directorul IPM, Aliona Ghetmanciuc, a spus la prezentarea studiului că probabilitatea realizării fiecărui scenariu în următorii cinci ani a fost stabilită după sistemul de 10 puncte de către 32 de specialişti în reglementarea transnistreană din Ucraina, Moldova, Rusia, UE şi SUA.

Menţinerea status-quo-ului şi reglementarea conform Planului Kozak-2 au acumulat 8 puncte, europenizarea Transnistriei – 5,5 puncte, includerea Transnistriei în componenţa Rusiei – 1,5 puncte, protectoratul internaţional în Transnistria – 1,3 puncte, alipirea Transnistriei la Ucraina – 1,2 puncte, reluarea etapei fierbinţi a conflictului – 1 punct, recunoaşterea independenţei Transnistriei – 0,5 puncte.

„Studiul reprezintă un fel de indicator pentru guvernele care încearcă să soluţioneze conflictul”, a spus Ghetmanciuc.

În opinia ei, noţiunea de status-quo este una destul de condiţionată, deoarece situaţia evoluează permanent atît în dreapta, cît şi în stînga Nistrului.

„Referitor la Rusia, şansele ei de a realiza planul de reglementare, care de fapt dublează Planul Kozak, nu sînt mari. Moscova va trebui mai degrabă să ţină cont de observaţiile şi sugestiile altor părţi şi participanţi în procesul de reglementare, în special de cele ale UE (Germania)”, a spus ea.

Institutul de Politică Mondială propune participanţilor la procesul de negocieri o serie de recomandări şi compromisuri pentru soluţionarea definitivă a problemei transnistrene.

În particular, Moldova trebuie să adopte o lege care să garanteze dreptul proprietarilor actuali ai întreprinderilor transnistrene şi care ar face imposibilă reprivatizarea lor. Reprezentanţii regiunii ar trebui să fie incluşi în negocierile referitor la încheierea Acordului de liber schimb RM-UE şi simplificarea regimului de vize cu UE.

Transnistria trebuie să renunţe la retorica antioccidentală, să suspende taxa vamală de 100% la importul mărfurilor din Moldova şi posturile de grăniceri în Zona de Securitate.

Studiul este realizat cu susţinerea Fondului Internaţional de la Vishegrad şi a Trustului de Cooperare Regională la Marea Neagră, un proiect al Fondului Marshall. Partenerii Institutului de Politică Mondială sunt organizaţii obşteşti şi centre de analiză din Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia.