Aceasta se menţionează în declaraţia Consiliului referitor la afirmaţiile ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, pe marginea reglementării moldo-transnistrene, prezentate la întrevederea recentă cu omologul său moldovean Iurie Leancă.
"Opinia publică din Transnistria este dezamăgită într-o anumită măsură de poziţia lui Lavrov" privind necesitatea reluării cât mai curând a negocierilor oficiale "pentru elaborarea unui compromis politic, care ar presupune modelul unui stat unit în cadrul integrităţii teritoriale a Moldovei cu statut special pentru Transnistria".
În opinia organizaţiei, "ceea ce domnul Lavrov numeşte "compromis politic, care ar presupune modelul unui stat unit..." seamănă mai degrabă cu trădarea Transnistriei şi a conaţionalilor săi".
Consiliul a criticat şi disponibilitatea MAE rus de a lichida prezenţa militară rusă din Transnistria, considerând că aceasta este "o capitulare în faţa Occidentului, care doar îşi sporeşte influenţa peste tot unde consideră necesar, fără a ţine cont de opinia oponenţilor săi şi chiar de poziţia ONU".
În declaraţie se subliniază că "atât timp cât Transnistria nu va primi recunoaşterea ei internaţională, muniţiile şi tehnica militară, rămasă în Transnistria după cunoscutele evenimente din anii 2002-2003, vor rămâne în Transnistria şi nici un eşalon cu muniţii nu va părăsi republica".
Consiliul nu exclude că MAE rus face "reverenţe politice în faţa Moldovei, pentru ca aceasta să-şi menţină statutul mitic de neutralitate în Acordul înnoit de prietenie şi colaborare moldo-rus, fapt care, în opinia Moscovei, va abţine aderarea Moldovei la NATO".
"Occidentul propune RMN protecţia sa, motivând că ne garantează drepturile ca minorităţi naţionale în componenţa Europei unite. Dar transnistrenii - popor rus - nu-şi poate trăda patria - Rusia, spre deosebire de conducerea Ministerului rus de Externe, care încearcă să stabilească relaţii de parteneriat mitice cu Occidentul prin trădarea cetăţenilor săi credincioşi", se arată în declaraţia organizaţiei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu