Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

miercuri, 6 aprilie 2011

Următoarea rundă de negocieri privind reglementarea conflictului moldo-transnistrean va avea loc la Moscova


Potrivit serviciului de presa al Afacerilor Externe din Transnistria, o atenţie deosebită pentru reprezentanţii politici ai părţilor implicate în conflict şi mediatori în discuţiile de la Viena a fost acordată reglementările generale pentru grupurile de experţi, convenite cu reprezentantul oficial precedent al Republicii Moldova.
În conformitate cu partea transnistreană, normele nu ar trebui să fie "politice" sau "tehnice", ci trebuie să fie "doar un document obligatoriu care să creeze o bază fiabilă juridic şi organizaţional pentru grupurile de lucru ale experţilor."
"Din păcate, această abordare nu se întîlneşte din partea reprezentanţilor moldoveni care au încercat să reducă la minimum nivelul legal de aprobare, precum şi posibilitatea de a accepta acorduri în cadrul grupului", a spus biroul de presă al MAE al RMN.
În cadrul reuniunii, participanţii la procesul de negocieri au discutat probleme de cooperare economică între părţi, retragerea de bariere artificiale administrative, pentru afirmarea drepturile omului şi dezvoltarea comerţului.
"Partea transnistreană a furnizat informaţii cu privire la măsurile specifice adoptate de către conducerea RMN pe mai multe fronturi, subliniind în acelaşi timp că se aşteaptă măsuri similare din partea autorităţilor moldoveneşti", a subliniat sursa citată.
Tiraspolul a amintit oficial şi de eşecul acordurilor anterioare privind cooperarea organelor de drept din cele două părţi ale conflictului moldo-transnistrean. În special, MAE nistrean desfăşoară toate acordurile prevăzute în parametrii de interacţiune, inclusiv a persoanelor aflate în căutare şi arestare ca suspecte de comiterea unei infracţiuni, prin aplicare a legii în Republica Moldova, în timp ce nici unul dintre ordinele procedurale ale părţii transnistrene spre Republica Moldova nu a fost îndeplinit”.
Transnistria consideră că această practică pune la îndoială disponibilitatea Chişinăului de a lucra împreună constructiv.
Consultările au permis evaluarea perspectivelor pentru reluarea negocierilor formale în formatul 5+2, Moldova şi Transnistria, OSCE (mediator), Rusia şi Ucraina (ţările garante), UE şi SUA (observatori).
Partea rusă a iniţiat ca următoarea rundă de consultări să aibă loc la Moscova. Această iniţiativă a fost susţinută de toţi participanţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu