Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

duminică, 16 august 2009

Restricţii în Ucraina pentru cetăţenii moldoveni

În conformitate cu o decizie a Guvernului de la Kiev, începînd cu 24 august 2009, pentru a călători pe teritoriul Ucrainei, chiar şi o zi, cetăţenii Republicii Moldova sunt obligaţi să prezinte la frontieră o sumă de 12600 grivne pentru o persoană (în jur de 1100 Euro!).
Dovada sumei se face la frontieră, în bani numerar sau pe card bancar. În acest caz, trebuie să existe o chitanţă de la bancă, pentru o sumă echivalentă, care a fost emisă cu cel puţin 3-5 zile înainte de trecerea frontierei cu Ucraina. Efectele noilor norme nu se aplică persoanelor care au fost invitate de autorităţile oficiale ale Ucrainei şi care au o cameră într-un hotel din Ucraina. De noile reglementari, de asemenea, vor fi scutiţi şi cei care locuiesc în limita a 30 de kilometri de frontieră cu Ucraina.
Situaţia a fost comentată de expertul rus R. Konkin: “Desigur, este dificil să ceri cetăţenilor din una din cele mai sărace ţări din Europa de Est să se scotocească la cererea poliţiştilor de frontieră ucrainieni şi să scoată din ciorapi, chiloţi şi sutiene sute de euro. Aceste lucruri pur şi simplu nu sunt realiste. În consecinţă, acţiunile de la Kiev nu sînt motivate economic, ci se desfăşoară în context politic. Ce vrea Ucraina de la Moldova? Cred că e uşor să se presupună că acestea sînt decizii aşteptate de mult timp pentru cele două ţări. În primul rînd, amintiţi-vă că, odată, Ucraina a transferat Moldovei o parte din teritoriul său pentru construirea de terminal şi port la Dunăre, la Giurgiuleşti în cadrul unui schimb teritorial ce nu a fost soluţionat în totalitate pînă azi, cu toate că problema a fost rezolvată, la nivel inalt. O altă situaţie complicată se observă în relaţiile moldo-ucrainene - în jurul nodului hidroelectric de la de Novodnistrovsk. Prin urmare, acţiunile de Kiev nu trebuie să fie considerate ca fiind pur economice. Desigur, acest semnal e dat Republicii Moldova ca să facă ceva pentru a rezolva problemele pe termen lung. Şi mai e un important simbol al nevoii de integrare europeană a Republicii Moldova, care riscă să rămînă o ţară a mămăligii şi roşiilor, ca o rezervaţie pentru cetăţenii săi”.
Menţionăm faptul că numeroşi cetăţeni transnistreni folosesc paşapoartele Republicii Moldova pentru a călători în străinătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu