Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

vineri, 7 august 2009

Rogozin, în Komersant, despre Transnistria


Într-un interviu on-line cu cititorii ediţiei electronice a publicaţiei “Kommersant”, cunoscutul politician rus Dmitri Rogozin a făcut o evaluare a perspectivelor de soluţionare a conflictului transnistrean din Republica Moldova:
În contrast cu conflictul caucazian, în care sînt implicate pretenţii istorice, vechi ranchiuni cu tradiţii de sînge şi de răzbunare în “culori locale”, natura războiului din Transnistria a fost pur politică. De asemenea, şi de cealaltă parte a Nistrului au trăit timp de secole alături ruşi, ucraineni şi moldoveni. Transnistria prezintă un aspect luat ca o facilitate: compoziţia etnică a populaţiei este altfel decît în Moldova, aici avem o colectivitate naţională. Acest teritoriu este conştient de Gloria crăiesei Ecaterina cea Mare, a liderului militar rus Aleksandr Vasilievici Suvorov, întemeietor al Tiraspolului, aşa încît întotdeauna populaţia a gravitat în jurul civilizaţiei ruse. Pînă în 1940, Transnistria nu era inclusă în Moldova, în fosta provincie Basarabia. Ea nu a recunoscut niciodată pretenţiile teritoriale româneşti. Limba şi cultura rusă împreună în diversitate etnică a populaţiei locale sudată în cîteva secole, dovedeşte un instinct naţional mai mult ideal şi spiritual, decît de pămînt şi de bunuri materiale. Ura anti-rusă din Moldova devine uneori o schizofrenie nuanţată. La începutul anilor ’90 lîngă monumentul lui Ştefan cel Mare, zeci de mii de demonstranţi naţionalişti scandau sloganuri între care cel de tipul "Valiza-Gara-Rusia” a fost cel mai moderat.
Astăzi, Federaţia Rusă, implicată în soluţionarea problemei transnistrene, este extrem de activă şi constantă. Mulţumim Rusiei că a fost oprit războiul fratricid din 1992. Noi vrem ca Tiraspolul şi Chişinăul să fie de acord cu un plan general de pace, de stingere a conflictului. Avem nevoie de un stat stabil şi prietenos aşa cum trebuie să fie Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu