Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

miercuri, 12 august 2009

Transnistria priveşte cu mare prudenţă spre Chişinău

În legătură cu noua situaţie din Moldova, de după alegerile parlamentare, nistrenii trebuie să dezvolte o metodă de reducere a ambiţiilor anumitor grupuri politice, şi o mai mare prudenţă a aşteptărilor”, este opinia exprimată de către cercetătorul în ştiinţe politice, Michael Cepikov, membru al biroului de analiză “Consulting Mobile”. În continuare, iată cîteva fragmente din studiul acestuia:
De la Chişinău nu se aşteaptă clemenţă. Este puţin probabil ca opoziţia din Republica Moldova ( actuala nouă coaliţie) să fie mai capabilă şi mai dispusă la re-concilieri decît predecesorii săi. De exemplu, în Ucraina, este vizibilă scăderea autorităţii preşedintelui Iuşcenko în ultimii ani, iar grupările politice din ţară au tendinţe diferite. Acelaşi lucru se poate întîmpla în Republica Moldova. În acest context, este posibil ca o anumită percepţie de comportament haotic în Moldova să fie în stare să relaxeze nistrenii, prin iluzia unei imagini de curcubeu şi in viitor moldovenii vor merge permanent spre urnele de votare, ca şi cum, numai datorită acestui proces, viaţa ţării se îmbunătăţeşte zi de zi… În realitate, în Moldova se aşteaptă o serie de încercări mai grave cu accent pe situaţiile de criză. Cu siguranţă, la Chişinău se va încerca să se caute cine este vinovat de situaţia creată şi în Transnistria, întreprinderile industriale se bucură de avantaje fiscale neloiale şi aşa mai departe. În acelaşi timp, speranţa într-o relaxare a poziţiilor in procesul de negociere cu noile grupări politice de la Chişinău, referitor la Transnistria ca entitate statală, ar fi o mare naivitate.
Activitatea si implicarea Moldovei in noua situaţie în Transnistria va continua să crească în ciuda oricărei crize, şi societatea transnistreană, în special politicienii nistreni şi persoanele de stat ar trebui să fie mai reţinuţi în privinţa colegilor lor moldoveni pe fundalul evenimentelor din Republica Moldova. Procesul politic din orice ţară încarcă viaţa publică nu numai cu momente pozitive, dar si negative, prin aşa ceva nu cu mult timp in urma a trecut şi Rusia. Orice alegeri se transformau în tone de materiale compromiţătoare, or, în asemenea situaţii, oamenii încetează să mai aibă încredere în politicieni, punînd în aceeaşi oală şi corecţi şi incorecţi. Pînă la alegerile din Transnistria mai este timp (în 2010 – n.n.) dar pentru cea mai mare parte a grupărilor politice campania electorală a început deja, şi, uneori, se pare că politicienii transnistreni, mai mult decît alţii, doresc să se evidenţieze deosebit în a fi mai radicali împotriva altora. În acest sens, ar fi naiv să credem că în Moldova de astăzi, sfîşiată de criza economică şi de aşteptările unei populaţii extenuate, vreun partid politic sau coaliţie ar decide să-şi retragă pretenţiile asupra teritoriului RMN.
În acelaşi timp, nu trebuie să uităm că orice activitate a partidelor politice din Moldova, în domeniul transnistrean, va urmări doar un singur scop, acela de a sparge elita politică a RMN, separînd-o în direcţii diferite, făcînd loc manipulărilor de orice fel. În Moldova, acest lucru este foarte bine înţeles.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu