Elita politică din Transnistria se găseşte in pragul a două campanii electorale majore. Foarte curînd intră într-un stadiu critic campania pentru alegerile pentru consiliile locale, care vor avea loc în martie 28, 2010. Într-un interviu acordat agenţiei RIA Nistru, candidatul în ştiinţele politice, sociologul Dmitri Soin, a făcut cîteva aprecieri.
RIA Nistru: Transnistria intră într-o campanie pe scară largă a alegerilor municipale. Care sînt complexităţile şi capcanele din această campanie? Vor fi alegeri într-o luptă corectă?
Dmitri Soin: Apropiatele alegeri pentru consiliile locale sînt văzute de forţele politice din Republică drept un test de rezistenţă înaintea campaniei electorale parlamentare. Prin urmare, în ciuda faptului că statutul de membri ai consiliilor locale îi obligă pe candidaţi să se concentreze în primul rind pe necesităţile sociale, alegerile în sine vor fi mult politizate. Concurenţa principală va apărea între grupurile politice, poziţionate ca pro-prezidenţiale (pro-Smirnov) şi partidul Obnovlenie/Renovarea. Liderul Renovării, Evgheni Şevciuk, a fost criticat in mod repetat de Igor Smirnov, şi invers, fapt care, în acest context, poate activa radicali diferiţi care pe un val populist încearcă să obţină puterea. Este posibil ca vioara sa să joace şi în plan extern mobilizînd centre de influenţă. În această privinţă, poate creşte relevanţa unei grave şi puternice “a treia forţe” care să nu fie implicată în scandaluri politice şi dispute. Forţă care să facă un pariu cu privire la problemele specifice ale cetăţenilor din Transnistria şi apărarea intereselor republicii în ansamblu. Cît despre mizerii electorale şi falsificări posibile, sugerez candidaţilor şi sprijinitorilor partidelor lor să semneze un memorandum comun "Pentru Alegeri Corecte, fără luare de mită şi murdărie." Aceasta ar fi un pas bun.
RIA Nistru: Putem conta pe apariţia în alegerile locale din Transnistria pe noi generaţii de politicieni, şi dacă da, prin ce diferă ea de cei care au lucrat în perioada anterioară?
Dmitri Soin: Acest lucru va fi posibil numai în cazul apariţiei celei de "a treia forţe" de care vorbeam mai sus. Sper că ei vor fi liberi de stereotipurile vechi şi în stare să facă un pariu cu privire la formularea deciziilor politice şi economice. “Imaginaţi a treia Forţă din Transnistria”, nu este un demers artificial, ci o necesitate reală. Nu este o altă cale.
RIA Nistru: Putem vorbi astăzi despre modalitatea de a asigura obiectivitatea şi corectitudinea comisiilor în numărarea voturilor?
Dmitri Soin: Alternativa la acest lucru este apariţia turbulenţelor politice, precum şi instabilitatea economică şi socială. Totul depinde de integritatea membrilor comisiilor electorale şi a observatorilor electorali. Tentaţia de a mită este întotdeauna prezentă. O puteţi opri doar prin vigoarea legii şi prin observatori calificaţi.
RIA Nistru: Care sunt perspectivele unor candidaţi independenţi în aceste alegeri, a celor care nu sînt legaţi de nici o formaţiune mare?
Dmitri Soin: Singur este întotdeauna dificil să pleci în alegeri. Mai ales, atunci cînd în cartiere sînt în luptă mandatele pentru angajatori mari, membri ai partidelor importante şi asociaţii înfluente. Dar în aceste alegeri, aceşti independenţi au totuşi şansa de a trece, tocmai din cauza conflict de interese între jucatorii majori.
RIA Nistru: Faptul că alegerile locale din Transnistria nu se vor baza pe listele de partid, la fel ca în numeroase regiuni ale Rusiei, ajută aceste alegeri?
Dmitri Soin: Consiliile locale ar trebui să fie în mod ideal formate în sistem mixt. Pe de o parte, ea permite ca fiecare circumscripţie electorală să aibă un adjunct ca o contrapondere, pe de altă parte, partidele vor fi în măsură să pună în aplicare programele lor.
RIA Nistru: Care este practica şi rolul aşa-numitelor “centre externe ostile de influenţă în Transnistria”? Există măsuri de combatere a unor astfel de iniţiative? Ce şanse au aceste forţe?
Dmitri Soin: Centre externe vor încerca, fără îndoială, să facă presiuni prin oamenii lor în actualele consilii locale. Este o axiomă în orice luptă politică, un om poate fi “construit”. Pentru a contracara aceasta trebuie să avem în vedere doar candidaţi prorepublicani, altfel o mulţime de surprize ne aşteaptă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu