Spectacolul descris de “Dniester.Ru” aminteşte prin Serafim Urechean de un personaj memorabil în interpretări extraordinare, talentatul actor sovietic Eugene Morgunov. Şi aşa cum se spune, - vechi-nou, Crăciun fericit!
joi, 31 decembrie 2009
Desen animat politic cu lideri moldoveni
Spectacolul descris de “Dniester.Ru” aminteşte prin Serafim Urechean de un personaj memorabil în interpretări extraordinare, talentatul actor sovietic Eugene Morgunov. Şi aşa cum se spune, - vechi-nou, Crăciun fericit!
Uniunea Moldovenilor din Transnistria felicită agenţia Novîi Reghion
Transnistria: 10 evenimente majore în 2009
Iată-le, în ordine cronologică.
Sistemul electric de putere al republicii a fost copleşit de utilizarea masivă a radiatoarelor electrice pentru încălzirea de locuinţe, în ultima noapte fiind înregistrate 60 de accidente de origine electrică. În conducerea transnistreană s-a discutat posibilitatea de urgenţă. Abia la 12 ianuarie Ucraina a reluat parţial aprovizionarea cu gaz, efectele crizei fiind eliminate doar pe 20 ianuarie. Transnistria transportă anual circa 23 miliarde de metri cubi din exporturile de gaze ale Rusiei, cerinţele interne ale republicii fiind de 1,4 miliarde de metri cubi.
Situaţia a degenerat în lunile următoare într-un conflict între puterea executivă a preşedintelui şi fidelilor săi şi Parlamentul nistrean care se opune întăririi puterii prezidenţiale. La 27 mai, spicherul Sovietului Suprem, Evgheni Şevciuk, a anunţat că deputaţii şi-au retras iniţiativa privind introducerea de amendamente constituţionale pentru că, în opinia lor, dezbaterea a mers dincolo de cadrul juridic constituţional. La mijlocul lunii iunie, o comisie specială creată de preşedintele Smirnov cu scopul îmbunătăţirii Constituţiei Transnistriei a venit cu proiectul propriilor amendamente constituţionale: “Toate dezvoltările în stat şi societate se bazează pe principiile fundamentale ale republicii prezidenţiale”, a spus Igor Smirnov. La 8 iulie, Evgheni Şevciuk, demisionează din conducerea parlamentului.
În luna august, Igor Smirnov, a cerut organizarea unui referendum privind adoptarea modificărilor la Constituţia din Transnistria dorite de Smirnov. La 18 noiembrie un grup de deputaţi ai Parlamentul European s-au pronunţat împotriva iniţiativei preşedintelui de organizare a unui referendum privind modificările propuse la Constituţie. . S-a decis să se creeze o comisie de conciliere, pentru soluţionarea de comun acord a proiectul de Constituţie, cu trei reprezentanţi ai legislativului şi ai guvernului. Conflictul continuă.
Gripa nouă
Echipa a reuşit în calificări jocuri bune, 2:0 cu campioana Finlandei, Inter Turku, precum şi egal în tur/retur cu Slavia Praga.
În tabloul principal al Ligii Campionilor, Sheriff a fost blocată de Olympiakos Pireu. Cu toate acestea, acest rezultat a dus clubul din Tiraspol în grupelor Ligii Europei. În acest turneu campioana Moldovei a avut meciuri cu Fenerbahce, Twente şi Steaua Bucureşti. Pentru o debutantă ca FC Sheriff Tiraspol rezultatele sînt considerate un succes, echipa terminînd pe locul 3 în grupă. Ca rezultat, FC Sheriff a fost numită de Federaţia de Fotbal cea mai bună echipă din Moldova.
“Kievul a decis: Transnistria poate intra în Ucraina, nu în Rusia sau în Republica Moldova”
În consecinţă, Transnistria pare tot mai abandonată, motiv pentru care speranţa autorităţilor se reorientează treptat spre ajutorul de la Kiev. Amintiţi-vă că, după statistici, pe teritoriul Transnistriei există o populaţie de 100 mii de cetăţeni ucraineni. Şi la ultimul referendum privind tendinţa de aderare la Rusia, (referendum căruia Kremlinul nu a acordat nici o atenţie), preşedintele Transnistriei, Igor Smirnov, a promis chiar că “data viitoare va supune la vot aderarea la Ucraina”, se spune în articol.Conform ziarului, în ajun de Anul Nou, Viktor Iuşcenko urma să facă o vizită la Tiraspol şi să deschidă acolo o şcoală ucrainiană, dar a anulat-o din cauza protestului oficialităţilor din Chişinău. Articolul continuă: “Dar pasul mai greu, cel mai important, este adîncirea dialogului dintre Kiev şi Tiraspol, care va fi stabilit în cele din urmă. În acelaşi timp, Republica Moldova se confruntă cu o criză gravă de putere, în Chişinău nu există un preşedinte, interimatul e asigurat de Mihai Ghimpu. Iar spre deosebire de Ucraina, Republica Moldova nu va avea un preşedinte încă un an, iar Moldova este pe punctul de a fi absorbită de către România. Într-un astfel de moment dificil, reorintarea nistreană prietenoasă spre o posibilă integrare în Ucraina este foarte importantă. Astfel că, aceşti piloni schimbă simbolic realitatea de pe Nistru”, conchide articolul.
miercuri, 30 decembrie 2009
R. Moldova pregăteşte terenul pentru reluarea negocierilor cu Transnistria
Numărul de decese de gripă AH1N1 în Transnistria a crescut la 12
Moldova facilitează paşapoartele pentru nistreni
luni, 28 decembrie 2009
Igor Smirnov trage linie
În 2010, preşedintele Igor Smirnov a menţionat că vor fi operate 11 programe economice ţintă ca dezvoltare economică.
(Sursa: agenţia Olvia Press)
Grigore Mărăcuţă: „Rusia nu va hrăni în mod constant Transnistria”
duminică, 27 decembrie 2009
Topul celor 10 lideri influenţi din Transnistria
Pe poziţia a treia se află deputatul în Consiliul Suprem al Parlamentului RMN, lider al Partidului Republican Obnovlenie/Renovarea, Evgheni Şevciuk.
A patra poziţie este ocupată de ministrul Securităţii de Stat al RMN, Vladimir Antiufeev. Pentru necunăscători, menţionăm faptul că este vorba de ofiţerul de tristă faimă, Vadim Gheorghievici Şevţov, fost ofiţer OMON, deconspirat în 1997 de generalul Alexandr Lebed, urmărit de autorităţile letone “pentru tentativă de lovitură de stat în 1991”. Are şi azi la dispoziţie dosarele KGB ale politicienilor moldoveni, dosare evacuate la Tiraspol la căderea URSS. În 2003 şi-a luat titlul de doctor în ştiinţe politice cu lucrarea “Geostrategia Rusiei pe direcţia sud-vestică în condiţiile actuale”.
Poziţia a cincea a revenit vicepreşedintelui Alexandr Korolev, mai mult o poziţie de figuraţie în condiţiile autoritarismului lui Smirnov.
Poziţia a şasea este ocupată de preşedintele Comitetului vamal al RMN, Vladimir Smirnov, o figură politică crescută “în umbra tatălui”.
Pe poziţia a şaptea se află actualul şef al Ministerului de Interne al RMN, Vadim Krasnoselski.
Pe locul opt în topul personalităţilor se află preşedintele Băncii Centrale a Transnistriei, Oksana Ionova.
Poziţia a noua este ocupată de liderul politic al formaţiunii “Proriv”, Dmitri Soin. Este considerat un ultranaţionalist şi un apropiat al lui Jirinovski.
În sfîrşit, pe poziţia a zecea este preşedinta Fundaţiei “Planeta Copiilor ", Marina Smirnova. Ea este soţia celuilalt fiu al preşedintelui, Oleg Smirnov, cu care deţine controlul băncii GazpromBank din Tiraspol şi care conduce şi Partidul Patriotic din Transnistria. Marina a candidat pentru un loc în Duma de Stat a Rusiei.
Deci, asistăm la un “festival în familie”, 4 membri ai familiei Smirnov, însoţiţi de cele mai obediente persoane, care, însă, deţin şi controlul pîrghiilor vitale în stat. Singura excepţie este Episcopul de Dubăsari-Tiraspol.
Sondajul experţilor e rezultatul unui studiu privat (probabil, la comanda Preşedinţiei) efectuat în decembrie 2009, la care au participat oameni din domeniul ştiinţelor politice, strategi ai Mediaexpert, reprezentanţi ai partidelor politice.
sâmbătă, 26 decembrie 2009
Moscova riscă să piardă influenţa în Transnistria, în folosul Ucrainei
Pentru a contracara influenţa Moscovei în Transnistria, Kievul a recurs la un truc: la 28 decembrie, preşedinţii Viktor Iuşcenko şi cel interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, vor bate primul stîlp de frontieră pe malul stîng al Nistrului. Din acest moment începe procedura de demarcare a sectorului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, monitorizate de experţii UE. O sursă din administraţia de la Tiraspol a spus că acţiunea ar însemna începutul sfîrşitului pentru independenţa regiunii. La 24 decembrie, preşedintele Transnistriei, Igor Smirnov, a avut o întîlnire cu ministrul de externe ucrainean, Piotr Poroşenko, căruia i-a spus că “demarcarea frontierei moldo-ucrainene ar putea însemna pentru Transnistria izolarea sa completă de lumea exterioară”. El a spus pentru Nezavisimaia Gazeta că, fără Rusia, republica separatistă nu va supravieţui. Moscova a susţinut regiunea, în care locuiesc 150 de mii de cetăţeni nistreni care au şi cetăţenia rusă, pe care i-a sprijinit cu subvenţii consistente. În anul care trece (2009 – n.n.) nu s-au oprit fabricile numai datorită fluxurilor financiare din Rusia. Potrivit lui Smirnov, din cauza crizei bugetare, companii cum ar fi Combinatul Metalurgic din Rîbniţa au fost sprijinite prin acţiunile deţinute de omul de afaceri din Rusia, Alişer Usmanov, dar tot s-a redus volumul de comenzi.Prin urmare, mai puţini bani au venit la bugetul Transnistriei. Dar, cu toate acestea, plăţile sociale, inclusiv pensiile, administraţia locală le plăteşte în mod regulat, bineînţeles, cu veniturile încasate de la Moscova. Situaţia este perfect înţeleasă atît la Chişinău, cît şi la Kiev. Deci, cele două capitale au decis să fie de acord şi să lucreze împreună pentru a distruge jocul Kremlinului, chiar dacă Republica Moldova şi Ucraina s-au ghidat după motive diferite.Noii lideri din Moldova vor să rezolve rapid problema transnistreană, deoarece fără acest lucru este imposibilă integrarea în UE. Chişinăul a calculat că are o şansă reală de a intra în UE împreună cu ţările din Balcanii de Nord (Macedonia, Muntenegru, Serbia – n.n.). Şi Viktor Iuşcenko este mînat de dorinţa de a deranja Moscova, ultima şansă a sa înainte de alegerile din 17 ianuarie cînd mai poate avea noroc. De aceea, în conformitate cu o sursă a Nezavisimaia Gazeta din administraţia de la Tiraspol, la alegeri nu vor merge la vot cei100 de mii de cetăţeni ai Ucrainei care locuiesc în Transnistria. Faptul că în regiune nu se vor deschide secţii de votare e şi pentru că aşa a cerut Transnistria. Refuzul de astăzi are rădăcini adînci: în 2004, Transnistria a votat pentru Viktor Ianukovici, şi a venit la putere Viktor Iuşcenko. Astăzi, există şansa de a recupera. Potrivit sursei, cu cît Ucraina va delimita mai curînd frontiera cu Moldova sub supravegherea europeană, Transnistria, potrivit legislaţiei internaţionale, va rămîne pe teritoriul Republicii Moldova. Din acel moment, la graniţa cu Ucraina din Transnistria nu va trece nici o maşină cu marfă dacă nu va fi o rezoluţie de la Chişinău. De fapt, aceasta ar însemna sfîrşitul influenţei ruseşti în regiune, şi al Task Force dislocat (trupe ruseşti, OGRV, de pacificare şi de pază a depozitului de la Colbasna – n.n.), a declarat directorul Institutului de la Kiev, de Analiză Politică şi Studii Internaţionale, Serghei Tolstov. Cu toate acestea, demarcaţia frontierei va dura cel puţin trei luni, iar în acest timp, a atras atenţia expertul, o mulţime de lucruri se pot schimba. Inclusiv la Kiev, unde va fi un nou preşedinte. Acest lucru explică graba de sfîrşit de an a lui Iuşcenko privind frontiera. Serghei Tolstov a remarcat faptul că noua conducere a Ucrainei de după 17 ianuarie 2010 poate schimba poziţia în ceea ce priveşte Transnistria, care, pînă în 1940, a făcut parte din RSS Ucraineană, despre care se vorbeşte chiar şi astăzi, în satele ucrainene, conchide Nezavisimaia Gazeta.(Pe adresa online a Flotei 2017, http://www.flot2017.com , la pagina principală puteţi citi un interviu cu Igor Smirnov, înregistrat la 24 decembrie).
Parlamentul nistrean va iniţia eliminarea taxei pe toate bunurile din Moldova
vineri, 25 decembrie 2009
Evgheni Şevciuk: “Unirea Republicii Moldova cu România este inevitabilă”
“Această problemă este interesantă şi relevantă, pentru că Transnistria se află între Ucraina şi Moldova. Acum, în ambele state au loc procese politice foarte active. Desigur, nouă nu ne este indiferent ceea ce se întîmplă în Moldova. La putere este o nouă coaliţie, şi a trecut deja ceva timp în care aceasta şi-a format propriile autorităţi. În opinia mea, ei au reuşit să contureze vectorii de dezvoltare şi priorităţile pentru noul guvern ce va urma”, a spus Evgheni Şevciuk. “Am exprimat în mod repetat, chiar si cu cinci ani în urmă, că este inevitabilă o unificare a Moldovei cu România. În desemnarea ca prioritate a integrării europene exprimate de către noul guvern de la Chişinău, există o astfel de componentă, descrisă ca strînsa cooperare a Republicii Moldova cu România. Presupun că va trece ceva timp pînă cînd în Moldova situaţia va fi sub control şi va putea fi gestionată. În ceea ce priveşte relaţiile cu noile autorităţi din Republica Moldova, constat în Transnistria îngrijorări legate de semnalele pe care le auzim de la Chişinău. Ştiţi că aceste probleme sînt legate de activităţile economice ale companiilor şi firmelor transnistrene, mergînd de la încercări de stabilire a unor cerinţe excesive, unele ultimatumuri. Asta este o poveste veche. Ne-am confruntat deja cu ultimatumuri, cereri diverse, abordări care nu pot facilita contactele şi dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol. În cazul în care cursul acesta va continua, putem fi siguri, din păcate, că vom trece printr-o altă rundă de confruntare, lucru ce nu este de dorit, în special la momentul în care se vorbeşte mult despre creşterea încrederii şi nevoia de consolidare a măsurilor de dialog constructiv, în beneficiul locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus Evgheni Şevciuk. “Pe de altă parte, pentru prima dată în istoria Parlamentului nistrean de după perioada sovietică am rezistat atacului venit dinspre instituţia preşedinţiei”, a schimbat registrul Evgheni Şevciuk. Comentînd dezbaterea de astăzi privind reforma constituţională şi drepturile omului în Transnistria, Evgheni Şevciuk a spus că “prima dată în istoria Sovietului Suprem acesta a rezistat la atacul absurd din partea preşedinţiei legat de proiectul de Constituţie”. El a reamintit faptul că la 18 noiembrie preşedinţia propunea organizarea unui referendum pentru noul proiect de Constituţie, propunere respinsă în unanimitate de către deputaţii Consiliului Suprem. “În ceea ce priveşte acest proiect, există o viziune a preşedintelui şi a echipei sale. El a avut dreptul de a face o astfel de propunere dar, din păcate, aceasta nu respectă principiile internaţionale de bază, şi nu demonstrează dorinţa de a construi un sistem transparent de guvernare. Ei doresc să construiască un sistem special de guvernare. Noi nu trebuie să plătim tribute unei astfel de abordări. În ce ne priveşte, am primit semnale din diferite părţi ale republicii, din care înţelegem că forţele politice pro-smirnoviste continuă să colecteze semnături. Dar nu este clar în ce mod urmează să fie utilizate aceste semnături. Unii spun că vor apela la un referendum prin decret prezidenţial. Nu intru în detalii, atunci cînd vor exista fapte concrete, atunci vom discuta. Cred că Transnistria are nevoie de o constituţie bună, bazată pe exemple pozitive din alte ţări. Noi nu avem nevoie să reinventăm roata, avem nevoie de principii consacrate în standarde internaţionale. Doar dialogul politic intern şi respectul reciproc pot duce la un compromis. Pe de altă parte, Partidul Republican Obnovlenie/Renovarea a trasat sarcini pentru participarea la viitoarele alegeri pentru consiliile locale şi a Consiliului Suprem al RMN”.
Un reporter transnistrean a întrebat dacă Obnovlenie va nominaliza un candidat pentru următoarele alegeri prezidenţiale. Evgheni Şevciuk a declarat: “De gradul de sprijin pe care cetăţenii noştri nistreni îl vor manifesta în alegerile locale şi parlamentare vor depinde deciziile ulterioare, iar Congresul va fi determinant pentru etapele următoare, inclusiv, pentru o candidatură prezidenţială”. La conferinţa de presă au participat ziarişti de la 15 redacţii radio-TV şi presă scrisă, nistreni şi străini, precum şi serviciul de presă al Ambasadei Rusiei în Republica Moldova.
“Stimaţi colegi, vă felicit pentru Ziua Constituţiei şi vă doresc succes! Îmi doresc ca în Transnistria Constituţia noastră să aibă o temelie solidă, care să promoveze dezvoltarea statului. Astăzi au avut loc mai multe evenimente, foarte pozitive, în opinia mea, pentru Transnistria. Astăzi Fondul “Russian World” şi mai multe fonduri transnistrene umanitare au deschis cabinetul "Russian World" din bibliotecile municipale Grigoriopol şi Slobozia, iar noi intenţionăm să continuăm această activitate. Vă urez bun venit la biroul central al partidului nostru şi vă mulţumesc pentru interesul în activităţile partidului nostru. Astăzi, partidul nostru este majoritar în Parlament şi în consiliile locale. Mai mult de trei mii de membri fac parte din rîndurile noastre, şi putem spune cu încredere că ne sunt alături zeci de mii de suporteri. Anul trecut, numărul de membri de partid a crescut cu o treime, iar numărul birourilor noastre din localităţi s-a dublat, iar astăzi avem 63 de sedii. În 2009, partidul a efectuat 750 de evenimente şi activităţi. Activitatea cu aripa de tineret a partidului s-a extins, organizaţia de tineret avînd peste 700 de copii şi tineri, care în 2009, au desfăşurat mai mult de 100 de evenimente. În cadrul cooperării internaţionale au avut loc activităţi cu organizaţiile de tineret: “Tînăra Gardă a Rusiei Unite” din Moscova, Kaluga şi Dimitrov din Rusia; organizaţiile "New People" din Volgograd, mişcarea democratică “Al nostrum” din Briansk, “Young Russia” din Moscova, Asociaţia Tineretului din Republica Abhazia din Suhumi, Uniunea Patriotică a Tineretului din Republica Osetia de Sud, Ţsinvali etc. Partidul realizează proiecte permanente ca “Viitorul Transnistriei”, “Victoria Republicii”, “Tineret sănătos - viitorul Transnistriei”, “Curcubeul de fapte bune”, “New Year's Eve fără tristeţe”, “Şcoala de lideri” şi altele. Cooperarea internaţională a partidului continuă cu partenerul nostru principal, partidul "Rusia Unită". Proiectele comune avem cu "Fundaţia ruşilor din lume", Fundaţia "Ruso-Balt care asistă veterani. Am stabilit contacte cu Partidul CDU din Germania şi cu reprezentanţii partidelor politice din Ucraina, am participat la Forumul Internaţional "Dialogul Civilizaţiilor", în cadrul Forumul Economic Internaţional din Krynica, Polonia etc. Prioritară a fost activitatea socio-economică, ce a cuprins 4 etape de măsuri anti-criză cu 70 de evenimente în teritoriul Transnistriei. Valoarea totală a tuturor beneficiilor mandatate şi de susţinere a populaţiei şi a economiei reale este de 2 miliarde de ruble nistrene, în timp ce 28 organizaţii au linii bugetare deschise de credit pentru a asigura plata impozitelor, taxelor şi a altor plăţi obligatorii în valoare de aproximativ 114 milioane de ruble nistrene. Pentru achitarea datoriilor la gaze naturale şi energie electrică, 14 organizaţii au primit sprijin de circa 90 mii de ruble nistrene. Rambursarea de către stat a 3/4 din rata de refinanţare a permis producătorilor agricoli şi organizaţiilor Businessului Agricol obţinerea de fonduri de dezvoltare de 20 de milioane de ruble. Programul de măsuri anti-criză a introdus norme de lucrări publice cu 1028 de persoane implicate, scop în care au fost planificate 5,5 milioane ruble. Pentru a asigura siguranţa publică pe timp de noapte s-a îmbunătăţit iluminatul stradal în oraşele şi raioanele republicii în valoare totală de 5 milioane de ruble, precum şi de reconstrucţie a sistemelor centralizate de apă potabilă, de 2 milioane de ruble. Pentru 30 de asociaţii ţărăneşti cu exploataţii de pînă la 70 de hectare de teren agricol au fost acordate credite bugetare de 5 milioane de ruble pentru achiziţionarea de combustibil, seminţe şi materiale de plantare. Tot ca parte a programului anti-criză, veteranii din al doilea război mondial sînt sprijiniţi, iar bugetele locale ale oraşelor şi regiunilor au alocat 1,5 milioane de ruble pentru achiziţionarea de materiale de construcţie ce servesc la îmbunătăţirea şi renovarea memorialelor şi monumentelor soldaţilor din al doilea război mondial. Programul prevede acordarea de 1 milion de ruble pentru formarea profesională a studenţilor în instituţiile publice secundar şi superior şi de educaţie profesională de specialitate, ai căror părinţi sunt şomeri, persoane cu handicap, familii monoparentale. Numărul de studenţi care au primit o astfel de asistenţă este de 203, totalul asistenţei fiind de 500 de mii de ruble. Cu toate acestea, în general, situaţia actuală din economia nu ne satisface, şomajul rămîne ridicat, şi nu s-a restabilit nivelul de afaceri din 2008. În 2009 a fost adoptată o lege pentru creşterea salariile lucrătorilor la domiciliu cu 15%, de sporire a pensiilor pînă la sfîrşitul anului 2010 cu 30%, alocaţiile pentru copii de pînă la 15 ani cu 1,5%. Măsurile de sprijin a întreprinderilor mici prevăd reducerea barierelor administrative, inclusiv prin acord cu caracter obligatoriu cu procurorii de efectuare a controlului de audit de rutină nu mai mult de o dată în 3 ani. Au fost făcute completări la Legea cu privire la procedura de recurs a cetăţenilor pentru a obţine un răspuns adecvat legal la reclamaţii şi sesizări, la transparenţa actului de guvernare administrativă locală. Creşterea răspunderii penale pentru insultarea unui cetăţean de către funcţionarul de stat a fost întărită. Modificările la legislaţia RMN, "Cu privire la miliţie" au intrat deja în vigoare şi ele previn abuzurile. La 9 decembrie 2009 s-a trimis preşedintelui, în vederea semnării, Legea “Cu privire la Serviciul de Stat din RMN”, care introduce conceptul de conflict de interese atunci cînd există o contradicţie între îndatoririle oficiale ale unui funcţionar public şi interesului său personal. În vederea îmbunătăţirii legislaţiei penale şi administrative în domeniul traficului ilicit de substanţe narcotice şi psihotrope şi a analogilor lor, precum şi în vederea reducerii ofertei de droguri şi a traficului ilicit în ţară, a fost iniţiat de un set de soluţii legislative. Proiectul de lege de modificare a Codului penal al RMN, care are drept scop reglementarea în continuare a relaţiilor juridice în legătură cu urmărirea penală a persoanelor implicate în crearea, managementul, participarea la grupuri de crimă organizată este următorul pas în lupta împotriva criminalităţii. (…)
Astăzi, există la noi forţe, inclusiv din preajma preşedintelui însuşi, care sînt interesate de incitare la ură şi intoleranţă în societate, realităţi cu care ne confruntăm serios. Preşedinţia e determinată de faptul că a devenit o sursă de destabilizare internă, în timp ce ar trebui să fie garant al stabilităţii, dezvoltării şi forţă unificatoare. Pe acestea se bazează încrederea poporului, or dînsul nu mai e o astfel de forţă.Nu există cuvinte mai potrivite aici decît cele ale lui Vladimir Putin despre liderul naţional: “Cred că un lider naţional nu se mai califică după numărul de posturi telefonice de pe biroul său, ci este o categorie morală fondată pe încrederea oamenilor”.După evenimentele din 15 aprilie şi 18 noiembrie 2009, republica a intrat într-o nouă perioadă, pînă în prezent nemaivăzută în RMN: în opinia mea, din păcate, preşedintele nu a devenit un lider la nivel naţional în ultimul timp.Societatea transnistreană a demonstrat că s-a maturizat, a devenit diferită, mai grijulie, a început să îşi schimbe reacţia la evenimentele politice!Societatea a început să realizeze că greşeala politică şi sărăcia sînt conectate şi nu pot fi tolerate! Politica de intoleranţă şi de conflicte nu va aduce rezultate pozitive şi nu are perspective, ea reprezintă o ameninţare pentru cetăţenii din Transnistria!Proiectul de Constituţie a preşedintelui a demonstrat în mod clar că ramura executivă este în incapacitate de regenerare pozitivă! Acesta este un rezultat important al politice interne din 2009, unul negativ!Din păcate, vedem cum se cheltuie toate energiile noastre în contradicţii interne, în încercarea de a suprima dizidenţii fascinaţi de confruntarea cu deputaţii Consiliului Suprem, în loc să se rezolve problemele nistrenilor. În anul 2009 am fost martorii faptul că arsenalul de instrumente pentru războiul politic intern desfăşurat de preşedinte şi anturajul său este departe de a asigura stabilitatea, pacea, dezvoltarea economică şi prosperitatea. Noi înţelegem că ne vom confrunta cu vremuri dificile, şi ştim cu toţii că minuni de Anul Nou nu o să se întîmple. Iar din acest motiv, acum, mulţi oameni trag o paralelă între doi Nikolaevici: Boris şi Igor! (Boris Nicolaevici Elţîn şi Igor Nicolaevici Smirnov – n.n.).Unde este ieşirea? Transnistria nevoie de compromis politic pozitiv pe baza unor deschideri spre dialog şi a respectului reciproc. Şi, în special, obligaţia mea şi responsabilitatea mea de aproape nouă ani în mijlocul evenimentelor politice interne este de a trăi doar aici, pentru a căuta cea mai bună modalitate de a ameliora situaţia!Ce poate influenţa în mod pozitiv viitorul Transnistriei în politica internă? Avem nevoie de noi lideri, nu de o nouă Constituţie! Interesul e în dezvoltare: oamenii de aici sînt capabili de a crea noi locuri de muncă şi de producţie.Cred că astfel de modificări precum cele propuse de preşedinţie ar putea fi dăunătoare.Este important pentru o naţiune să conştientizeze problemele care sînt în creştere. Şi, în curînd, societatea va necesita un răspuns pozitiv din partea autorităţilor. Iar acest proces este ireversibil, la fel cum timpul e ireversibil! Întrebare: munca de parlamentar şi legislator este importantă pentru dvs. ca mai înainte? Da, intenţionez să continui activitatea parlamentară şi legislativă. Oamenii au încredinţat votul lor să le reprezint interesele. Acest lucru nu este ceva ce poate fi amînat pînă mai tîrziu. Chiar dacă sîntem supuşi unor dezinformări flagrante: “în Consiliul Suprem, ei continuă să lucreze, dar eficacitatea ca un întreg, e redus!”. O campanie isterică direcţionată împotriva deputaţilor Consiliului Suprem are consecinţe negative. Iar sarcina noastră principală în an de alegeri nu se poate scufunda în concesii în detrimentul intereselor publice şi de stat. Eu cred că existenţa unor puncte de vedere diferite ale deputaţilor şi ale ramurii executive contribuie la cele mai bune soluţii. Deciziile guvernului par să se fi luat, nu este clar cum, ca în timpul unui joc de cărţi, o turnură spre vînătoarea pentru scorul următorului meci… În plus, cred că acum este dificil să se vorbească despre o echipă eficientă a executivului, pregătită pentru schimbare sistemică! Astăzi există impresia că aerul miroase a premoniţie de deteriorare a situaţiei.Noi trebuie să acţionăm şi să acţionăm spre consolidarea societăţii, în paralel cu cristalizarea ideii generale a demnităţii umane şi a spiritualităţii. Atunci vom deschide o şansă pentru prosperitate şi ţara noastră se va transforma într-o oază de libertate, justiţie şi prosperitate. Eu cred în ea!
Republica Moldova uşurează circulaţia mărfurilor transnistrene
La Tiraspol se coagulează blocul forţelor constructive ale republicii
“Preşedintele Transnistriei este gata să atragă Rusia într-un conflict militar cu Republica Moldova”
Articol din ziarul “Vzglead” (Privirea), de Iulia Malişeva.
joi, 24 decembrie 2009
Bugetul transnistrean pe 2010: statul îşi va îndeplini responsabilităţile sociale
Un ziarist nistrean în topul “10 jurnalişti ai anului 2009”
Transnistria a înregistrat patru decese de gripă AH1N1
sâmbătă, 19 decembrie 2009
Ministrul de Externe nistrean, la raport la preşedintele Smirnov
“Preşedintele Transnistriei a însărcinat Ministerul de Externe să răspundă la declaraţiile liderilor de la Chişinău: “în viitorul apropiat vom pregăti o declaraţie a Ministerului de Externe nistrean”, a spus Vladimir Iastrebciak.Ministrul de externe l-a informat pe preşedinte despre întîlnirea de lucru cu reprezentanţii Ministerului de Externe al Rusiei. Potrivit lui Iastrebciak, la Moscova, au fost discutate aspecte ale cooperării bilaterale dintre Rusia şi Transnistria, precum şi problemele legate de reglementarea moldo-transnistreană. Ministrul de externe nistrean a mai informat despre călătoria sa de lucru în capitala Suhumi, a Abhaziei, şi de conţinutul discuţiilor cu ministrul de externe abhaz, Serghei Şamba.A fost menţionat rolul observatorilor internaţionali din Transnistria la alegerile prezidenţiale din Abhazia.
vineri, 18 decembrie 2009
În Transnistria s-a furat site-ul prezidenţial şi cel al poliţiei
Belkovski: „Moldova şi România vor recunoaşte Transnistria”
Igor Smirnov a invitat pe şeful MAE ucrainian în Transnistria
În timpul unei convorbiri telefonice cu Igor Smirnov la 16 decembrie, Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Piotr Poroşenko, a discutat despre relaţiile bilaterale între Transnistria şi Ucraina.Joi, 17 decembrie, ministrul de externe ucrainian a efectuat o vizită oficială la Chişinău. În această privinţă, Igor Smirnov l-a invitat pe Piotr Poroşenko să viziteze şi capitala transnistreană. La Tiraspol a fost primită aprobarea prealabilă a vizitei, anunţă biroul de presă al Preşedintelui TMR.
Consultări ruso-americane privind soluţionarea conflictului transnistrean
R. Moldova cere UE ridicarea temporară a interdicţiei de acces pentru conducătorii nistreni
Autorităţile Republicii Moldova au făcut un apel către Uniunea Europeană prin care solicită suspendarea pntru şase luni a interdicţiei de intrare pe teritoriul UE a conducerii politice din Transnistria. Cererea a fost făcută în numele autorităţilor moldoveneşti de vice-prim-ministrul Republicii Moldova şi ministrul reintegrării, Victor Osipov, transmite MOLDPRES.El a motivat noua abordare a guvernului Republicii Moldova şi recursul la UE ca urmare a dorinţei demonstrate de partea transnistreană privind progresele înregistrate în abordarea unor probleme presante. Poziţia exprimată de către Chişinău prevede ca, în cazul în care timp de şase luni nu se realizează progrese privind reluarea negocierilor politice de reglementare a conflictului cu Transnistria, problemele din şcolile nistrene care operează în baza grafiei latine, eliminarea obstacolelor din calea liberei circulaţii a cetăţenilor şi diplomaţilor etc., interdicţia de călătorie în ţările UE a liderilor nistreni va fi reluată.Victor Osipov a menţionat printre motivele demersului oficial de la Chişinău tendinţele pozitive în comportamentul părţii transnistrene, care a reluat întîlnirile informale în formatul 5+2, la 6 noiembrie 2009 la Viena şi 9 noiembrie de la Tiraspol. În plus, a reînnoit dialogul bilateral la nivel de reprezentanţi politici din Chişinău şi Tiraspol, abordînd problemele cu care se confruntă cetăţenii care trăiesc pe cele două maluri ale Nistrului.De asemenea, el a atras atenţia asupra faptului că reprezentanţii miliţiei transnistrene au participat împreună cu poliţia Republicii Moldova la un seminar pe 7-9 noiembrie, organizat de Misiunea OSCE în Moldova şi care a demonstrat un mare spirit de cooperare. Partea nistreană a manifestat înţelegere în necesitatea de a continua lucrările grupurilor ad-hoc privind consolidarea încrederii între Chişinău Tiraspol. Astfel, Victor Osipov a spus că ideea suspendării sancţiunilor este parte a unei noi politici pozitive de deschidere a noilor autorităţi de la Chişinău, în scopul de a crea o atmosferă propice pentru rezolvarea problemelor şi de a favoriza o soluţionare politică a conflictului. În plus, Victor Osipov a semnalat necesitatea de a reduce lista persoanelor care intră sub incidenţa interdicţiei de intrarea în UE, cu excluderea persoanelor care nu ocupă funcţii administrative ridicate. Diplomatul a declarat că iniţiativa sa este prompt examinată la UE. Această problemă va fi discutată săptămîna viitoare la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului de Cooperare UE-Moldova. Uniunea Europeană a impus o interdicţie asupra accesului reprezentanţilor conducerii transnistrene în februarie 2003, acuzîndu-i de boicot al eforturilor depuse de comunitatea internaţională pentru soluţionarea paşnică a conflictului. Demnitarilor Transnistriei de pe "lista neagră" a UE li s-a interzis eliberarea vizelor pentru ţări membre UE şi tranzitul pe teritoriul lor. Sancţiunile au fost reînnoite anual, ultima dată, pînă în 27 februarie 2010. “Lista neagră” include pe preşedintele Igor Smirnov şi fiii săi, Vladimir şi Oleg, vicepreşedintele Alexandru Korolev, fostul şef al Consiliului Suprem (Parlamentul), Grigore Mărăcuţă, şefii tuturor agenţiilor de securitate, precum şi reprezentanţi ai administraţiilor din unele oraşe şi regiuni din Transnistria.
joi, 17 decembrie 2009
“Cum e statul, aşa este şi bradul de Crăciun”
duminică, 13 decembrie 2009
1942-1943: mitropolitul Visarion Puiu în Transnistria
„Îndată după cucerirea teritoriului Transnistriei (teritoriul dintre Nistru şi Bug) de trupele germano-române, în toamna anului 1941, mareşalul Ion Antonescu, conducătorul de căpetenie al armatelor române, hotărăşte, împreună cu Patriarhia din Bucureşti, înfiinţarea unei Misiuni bisericeşti, încredinţându-o la 15 august 1941 conducerii arhimandritului Iuliu Scriban, profesor al Facultăţii de Teologie din Bucureşti. Această Misie îşi stabileşte la început sediul în oraşul Tiraspol, iar după cucerirea Odesei, la 16 octombrie acelaşi an, se mută în acestălalt oraş“, scria mitropolitul Visarion Puiu într-un raport din 1 decembrie 1943.
Misiunea Ortodoxă Română din Transnistria este poate singura activitate pastoral-misionară organizată şi dezvoltată la o scară atât de mare în afara graniţelor statului român până la 1945. Este un episod mult prea puţin cunoscut din Istoria Bisericii Ortodoxe Române, atunci când la solicitarea statului român, Patriarhia Română înfiinţa o misiune cu caracter temporar şi cu rol pastoral-misionar în teritoriul dintre Nistru şi Bug, dat în administrarea statului român de către Germania. Caracterul misiunii era temporar, deoarece din punct de vedere canonic jurisdicţia era disputată între Patriarhia Moscovei şi, mai nou, ucraineană.
Starea de incertitudine datorată războiului nu a convins conducerea Misiunii de necesitatea unei acţiuni organizate şi susţinute până în cele mai mici detalii. Aşa se face că la venirea la Odessa, la 6 decembrie 1942, mitropolitul Visarion să caracterizeze activitatea acestei misiuni drept „compromisă“. Era probabil o situaţie prea cunoscută la Bucureşti, iar pentru că mitropolitul Visarion era cunoscut ca un bun organizator acolo unde păstorise, atunci se decisese trimiterea lui în această zonă.
Reorganizarea parohiilor din cadrul Misiunii a scos la lumină marile lipsuri care se resimţeau pe tărâmul pastoral-misionar. În această direcţie, mitropolitul a trecut la verificarea canonică a preoţilor care slujeau altarului, au fost tipărite cărţi de rugăciuni şi au fost aduse din ţară veşminte liturgice, cărţi şi obiecte de cult, icoane şi multe alte lucruri atât de necesare slujirii creştine. Pentru acoperirea necesarului de slujitori, mitropolitul a înfiinţat la Dubăsari un seminar teologic pentru clerul moldovenesc şi un altul la Odessa, cu o secţie în limba rusă. În cursul anului 1943, în cadrul Misiunii funcţionau 461 de preoţi, din care 196 erau localnici, iar restul misionari români. Mai funcţionau 23 diaconi, din care 18 erau localnici, restul fiind din ţară, dar şi 253 de cântăreţi, din care 237 erau localnici.
Cel mai important moment din arhipăstorirea mitropolitului Visarion Puiu în Transnistria a fost poate Duminica Ortodoxiei a anului 1943. După slujba săvârşită la catedrala din Odessa, mitropolitul, însoţit de episcopii Efrem al Chişinăului şi Policarp al Ismailului, şi cu participarea unui impresionant număr de credincioşi, a pornit în procesiune în piaţa centrală, unde a săvârşit o slujbă mai puţin obişnuită, potrivit cronicarului: „Începe slujba. Departe se aude ecoul megafoanelor: «Celor ce tăgăduiesc existenţa lui Dumnezeu şi susţin că lumea asta a luat fiinţă singură de la sine şi toate în ea se fac fără pronia lui Dumnezeu, după întâmplare - Anatema ş…ţ. Tuturor celor ce au persecutat şi vor persecuta credinţa creştină, clerul şi pe credincioşii săi, prin porunci, schingiuiri şi moarte de martiri - Anatema ş…ţ».
Anatemele acestea spuse cu voce tare şi clară de vlădica Visarion şi cântate de cor înfioară pe ascultători. Deodată, vlădica coboară vocea şi citeşte: «Iar celor care pentru credinţa ortodoxă şi pentru patrie şi neam au suferit şi au fost ucişi în războaie - prinţi şi boieri, ofiţeri şi de Hristos iubitori ostaşi - şi tuturor pravoslavnicilor creştini, care s-au sfârşit în adevărata credinţă şi cu blagocestie şi cu nădejdea Învierii - Veşnică pomenire!»“.
Slujba săvârşită de mitropolitul Visarion era una de blestemare a comunismului şi a susţinătorilor săi. Iar acest lucru îl săvârşea în contextul în care armatele sovietice declanşaseră contraofensiva după dezastrul de la Stalingrad. Pentru gestul său, în 1944 mitropolitul a fost nevoit să se refugieze în Occident, iar în ţară a fost condamnat la moarte, sentinţă care este în vigoare şi astăzi, la 20 de ani după căderea regimului comunist.
La un an de la sosirea în Odessa, mitropolitul Visarion Puiu se retrăgea de la conducerea Misiunii Ortodoxe Române, motivând lipsa de susţinere din partea autorităţilor bisericeşti, dar mai ales a celor laice care se obligaseră la acest important demers. Nici contextul politico-militar nu era de partea lui, deoarece armatele sovietice erau aproape de râul Bug, poarta de intrare spre Odessa.
Explicatie foto: Catedrala din Odessa, restaurată de mitropolitul Visarion Puiu în anul 1943