Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

vineri, 4 decembrie 2009

Interviu al Ministrului nistrean de externe acordat cotidianului rus Vremea Novosti



Liderul republicii separatiste Transnistrene, Igor Smirnov, a declarat recent în timpul unei vizite la Moscova că negocierile privind problema transnistreană “se amînă, nu vorbeşte nimeni despre asta pînă cînd nu este ales preşedintele Republicii Moldova”. Preşedintele nistrean a avut în vedere eşecurile din Parlamentul Republicii Moldova de a alege preşedintele. În cazul în care acesta nu reuşeşte să fie ales nici la 7 decembrie, Republica Moldova va merge în 2010 la noi alegeri anticipate. Despre perspectivele de soluţionare, după venirea la putere în Republica Moldova, pe baza alegerilor din iulie, a alianţei pentru integrarea europeană, a vorbit într-un interviu pentru Vremia Novosti, ministrul de externe din Transnistria, Vladimir Iastrebciak (foto).
Vremia Novosti: Mediatorii internaţionali încearcă să reia negocierile cu privire la Transnistria, întrerupte în primăvara anului 2006. Cînd va fi aceasta posibil?
Vladimir Iastrebciak: O multime de lucruri depind de modul în care putem echilibra poziţiile diferiţilor participanţi în cadrul negocierilor. La sfîrşitul lunii noiembrie în oraşul transnistrean Bender (Tighina, n.n.) au fost consultări ale reprezentanţilor Republicii Moldova şi Transnistriei, la care s-au dezbătut problemele prioritare. Astfel, Chişinăul este în căutarea de soluţii la problemele de utilizare a terenurilor pentru ţăranii moldoveni care trăiesc aproape de intrarea în oraşul Dubăsari din republica noastră. Tiraspolul insistă asupra reluării funcţionării normale de transport feroviar şi încetarea urmăririi penale a funcţionarilor noştri.
Vremia Novosti: Nu vă aşteptaţi ca Rusia, care în 2008 a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, să facă acelaşi lucru în Transnistria? Cum apreciaţi perspectiva independenţei?
Vladimir Iastrebciak: Dreptul la o astfel de perspectivă aparţine poporului din Transnistria, exprimat şi în referendumul din septembrie 2006, pentru independenţa republicii lor. În ceea ce priveşte evoluţia ulterioară privind integrarea în sistemul de relaţii internaţionale, ele nu sunt îngheţate şi se schimbă încet. Noi privim spre viitor cu optimism.
Vremia Novosti: se va restabili pe deplin serviciul feroviar prin Transnistria şi se vor relua normal comunicaţiile telefonice între cele două maluri ale rîului Nistru?
Vladimir Iastrebciak: Astăzi, se poate circula fără probleme în Republica Moldova, nu există obstacole. Însă locuitorii din Moldova, care doresc să contacteze abonaţi transnistreni întîmpină dificultăţi, iar această problemă trebuie rezolvată. Problema reluării circulaţiei feroviare normale necesită un efort mare şi sprijin de la garanţii internaţionali, Rusia, Ucraina şi UE implicate în reglementarea transnistreană. Ei trebuie cointeresaţi în uşurarea transportului feroviar prin teritoriul Transnistriei.
Vremia Novosti: Uniunea Europeană a interzis în 2003 intrarea în zona euro a reprezentanţilor conducerii Transnistriei. Şi este ciudat faptul că s-a întîmplat în aceeaşi perioadă cînd Moldova a refuzat să semneze memorandumul Dmitri Kozak. Vă aşteptaţi la ridicarea interdicţiei de a călători în ţările UE?
Vladimir Iastrebciak: Să ne amintim că semnarea memorandumului a fost spartă în toamna anului 2003, adică după introducerea în luna februarie a aceluiaşi an a interdicţiei UE de care vorbiţi. Ea a fost reînnoită în fiecare an, şi în 2005 domeniul său de aplicare a fost extins. În opinia noastră, extinderea sistematică a sancţiunilor nu poate fi un indiciu al faptului că, conducerea UE încearcă să ia în considerare toate realităţile obiective. Aceasta creează dificultăţi, nu numai pentru funcţionarii republicii, dar şi pentru punerea în aplicare integrală a medierii UE.
Vremia Novosti: Sunt noii lideri tineri în stare să compromită soluţionarea?
Vladimir Iastrebciak: A fost prea puţin timp, nu este suficient pentru a trage concluzii. Cererile alarmate ale conducerii Republicii Moldova (sub preşedinţia Voronin, n.n.) faţă de Rusia, să renunţe la sprijin pentru Transnistria, sînt concomitente cu creşterea influenţei tot mai mari a României asupra Republicii Moldova. În aceste circumstanţe activităţile tradiţionale din Moscova, care vizează dezvoltarea de legături istorice, sprijinul pentru compatrioţii lor şi pentru concetăţenii care trăiesc în Transnistria, mi se pare natural. Să sperăm că reprezentanţii noilor autorităţi din Moldova, ca urmare a obligativităţii unei politici de stat democratice, de continuitate, vor respecta acordul semnat de predecesorii lor. În special, faptul că formatul curent al operaţiunilor de menţinere a păcii trebuie să fie păstrat pînă la finalizarea procesului de soluţionare viabil, pe o bază echitabilă, ţinînd seama de interesele persoanelor care trăiesc în Transnistria.
Vremia Novosti: În diplomaţie, mai mult ca oriunde, este important să se respecte protocolul, regulile oficiale. Este dificil să activaţi în serviciu diplomatic, în stat nerecunoscut, şi fiind la doar 30 de ani cel mai tînar ministru de externe din fosta Uniune Sovietică?
Vladimir Iastrebciak: Într-un sens, e chiar mai usor, deoarece Ministerul nostru de Externe e o autoritate recunoscută în negocieri, ca element de stat. În calitate de reprezentant oficial al părţii nistrene aflate în conflict, am lucrat îndeaproape în procesul de reglementare cu parteneri din Rusia, Ucraina, UE şi SUA, în ciuda diferenţei de vîrstă faţă de diplomaţi consacraţi.
Vremia Novosti: Probabil că citiţi memoriile unor diplomaţi şi politicieni faimoşi, ca primul ministru britanic, Winston Churchill?
Vladimir Iastrebciak: Bineînţeles. Cu plăcere am citit aceste amintiri şi încerc să ţin seama de recomandările autorilor acestora. Cu toate acestea, în realităţile noastre în continuă schimbare, experienţa de "diplomaţie tradiţională" este adesea dificil de aplicat. Nu avem, de exemplu, ambasade străine, deoarece este un stat nerecunoscut. Prin urmare, sîntem în măsură să efectuăm sistematic muncă diplomatică cu partenerii noştri care sînt adesea nevoiţi să răspundă "în fapt", în loc “de drept”…
Vremia Novosti: Ce faceţi în timpul liber?
Vladimir Iastrebciak: De fapt, nu am atît de mult timp liber. Dar dacă se întîmplă să am, încerc să-l petrec cu familia. Sînt pasionat de filatelie, mărci comerciale şi de cele de interes din istoria Transnistriei, Abhaziei, Osetiei de Sud şi Nagorno-Karabah. Recent, am anunţat o serie filatelică dedicată aniversării a 15 ani de la semnarea Tratatului de bază de prietenie şi cooperare între Transnistria şi Osetia de Sud, şi eu profit de poziţia oficială, pentru a-mi completa colecţia.


Notă:
Vladimir V. Iastrebciak s-a născut 9 octombrie 1979, la Tiraspol. În anul 2001 a absolvit Universitatea de Stat din Transnistria “Taras Şevcenko”, facultatea juridică. Din octombrie 2000 a lucrat ca specialist principal al Ministerului de Justiţie din Transnistria. În martie 2001, s-a alăturat Ministerului de Externe, cînd, în 2003-2007, a condus departamentul juridic. În 2007-2008, devine prim adjunct al ministrului. La 1 Iulie 2008 este numit şef al diplomaţiei transnistrene. Vorbeşte mai multe limbi straine, inclusiv engleză, franceză, română. Este căsătorit.
Interviul a fost luat de Paul Lukiancenko.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu