Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

vineri, 4 decembrie 2009

Dmitri Soin: “confruntarea este iluzorie”


Conflictul din jurul proiectului noii constituţii şi posibilele implicaţii pentru RMN au fost comentate într-un interviu acordat agenţiei RIA-Nistru, de către sociologul Dmitri Soin, membru al Asociaţiei Ruse de Ştiinţe Politice.

RIA Nistru: Ce căi de dezvoltare vedeţi pentru actualul conflict "preşedinte-parlament"? Ce implicaţii ale acestor scenarii pot fi aplicate la nivel regional?

Dmitri Soin: Conflictul dintre preşedinte şi parlament depinde atît de factori interni cît şi externi. De exemplu, Europa şi SUA au susţinut o vreme opoziţia în Rusia şi Ucraina, nu-i aşa? Astăzi, după cum am înţeles, jucătorii externi refuză să îl sprijine pe Igor Smirnov şi pariază pe parlament.Politicieni şi experţi ruşi au precizat că iniţiativa referendumului pentru Constituţie este inacceptabil. Cred că acest factor a determinat decizia lui Igor Smirnov de a merge la deputaţi, la comisia de conciliere.Factorii interni sînt numeroşi. Astfel, realitatea economică nu a fost de partea preşedintelui. În societatea civilă există o fisură serioasă. Iar în momentul decisiv în care Parlamentul şi-a arătat toată puterea oferind astfel un avantaj clar faţă de preşedinte, echipa acestuia a dat înapoi. Teoretic, scenariul posibil este cel de compromis. Părţile din Comisia de conciliere pot schimba legea de bază chiar şi fără un referendum. Dar, judecînd după declaraţiile recente ale lui Grigore Mărăcuţă şi alţi deputaţi, precum şi pe baza declaraţiei Serviciului de presă al preşedintelui, o astfel de cale de ieşire din confruntare este iluzorie. Părţile au vrut să nu spele rufele murdare în public.Deşi s-au înţeles ca dezbaterile să nu devină publice, toate au ajuns pe internet. Acest lucru sugerează că războiul de informaţii este mai dur decît se vede. Care va fi rezultatul final al confruntării este greu de spus. Miza e prea ridicată, iar cine va avea mai mari resurse - bani, experţi, mass-media, precum şi sprijin extern, va cîştiga.

RIA Nistru: Au Rusia, UE şi alţii posibilitatea de a influenţa parlamentul pe termen lung să se angajeze într-un dialog în căutarea unui anumit progres în reintegrarea cu Moldova? Putem lua în considerare, în măsura în care Moscova va consolida relaţiile cu Lupu, un parteneriat strategic ca o activitate de pregătire a fuziunii dintre Moldova si Transnistria pe o platformă de interacţiune între părţile partenere pe ambele maluri ale Nistrului?

Dmitri Soin: E un scenariu posibil sub forma unui model teoretic dar, în practică, pe termen scurt, nu. În primul rând, soarta lui Marian Lupu şi a partidului său nu este clară.În al doilea rând, în Obnovlenie/Renovarea, ca şi în alte segmente ale societăţii nistrene, pierderea independenţei Transnistriei ar fi plină de şocuri foarte mari în economie şi politică. Orice garanţii ale forţelor politice din Republica Moldova pot dispărea în orice moment. Dar e greu de imaginat vreun motiv să se unească ţara. Poate că aceasta este o ocazie pentru cooperare, dar nu mai mult.Oricare ar fi forţa ce a venit la putere în Republica Moldova, acesta va strînge şuruburile pe zona transnistreană. Acelaşi lucru se aplică şi în RMN. Este o lege de psihologie politică.

RIA Nistru: Poţi să descrii starea de spirit a UE, Rusiei şi Ucrainei faţă de Transnistria, ţinînd cont de criza politică, acest conflict prezidenţial-parlamentar? Există eforturi combinate în zonă sau fiecare parte are propriul interes, iar punctul lor de vedere curent este o coincidenţă?

Dmitri Soin: Cred că interesele părţilor sunt individuale, coincidenţa e doar situaţională. În toate aceste ţări şi organisme există atît susţinători, cît şi adversari ai lui Igor Smirnov. Judecînd după situaţia actuală, adversarii sînt mai activi. Fapt este că cei responsabili pentru politica externă a autorităţilor transnistrene au o eficienţă foarte scăzută. Pe cînd structurile informale sînt foarte active în eforturile lor menite să îl compromită pe Smirnov. Acest lucru poate crea un front puternic extern antismirnov.

RIA Nistru: Putem spune că în perioada următoare, de cîteva luni, Obnovlenie/Renovarea poate să devină partidul cu puterea dominantă regională, care va avea relaţii şi sprijin acordat de jucatorii straini în politica regională? Există potenţial şi pentru alte grupuri politice?

Dmitri Soin: Da, Obnovlenie de astăzi este partidul cel mai mare şi bine sprijinit financiar. Dar există şi alte grupuri cu potenţial, precum şi cu dreptul lor de a fi prezenţi în diverse organe de putere. Acest fapt ar trebui să fie încurajat. Trăim într-o societate democratică, unul din semnele distinctive este multi-partidismul, pluralismul politic. De aici, necesitatea reformării sistemului electoral, ce va oglindi greutatea reală a părţilor în societate.În ceea ce priveşte relaţiile externe, sînt de acord că cele mai importante pentru Obnovlenie sînt cu cele reformiste atît din aria CSI cît şi din cea europeană. E vorba ca reformiştii jucători externi înţeleagă ce se întîmplă aici în plan legislative, este evident. Confruntarea ţine încă de iluzii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu