Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

joi, 31 decembrie 2009

Transnistria: 10 evenimente majore în 2009

În loc de bilanţ, agenţia nistreană Novîi Reghion a realizat topul celor mai semnificative evenimente din Transnistria din anul 2009.
Iată-le, în ordine cronologică.
Criza economică
Criză economică şi financiară, care a început la sfîrşitul anului 2008, a avut un impact negativ asupra economiei din Transnistria. În a doua jumătate a anului au fost unele semne de recuperare în economie, cu toate acestea, experţii cred că mai e mult pînă la revenirea la situaţia dinaintea crizei. Producţia a scăzut cu mai mult de o treime, exporturile din Transnistria au scăzut la aproape toate grupurile de mărfuri, cu excepţia produselor agricole. Salariul mediu în republică a scăzut cu 6%, iar rata şomajului a depăşit 6%, fiind de patru ori mai mare decît în 2008. Bugetul a fost orientat spre menţinerea parametrilor din sfera socială, pensionarii fiind ajutaţi prin plăţi suplimentare de ajutor umanitar din Rusia. S-a introdus moratoriul asupra creşterii tarifelor la utilităţi publice, producătorii au primit credite ca să plătească energia, contribuind astfel la menţinerea producţiei. Programul anticriză va opera şi în anul următor.
Criza gazelor
Declanşată la 6 ianuarie 2009 din cauza litigiului economic dintre Rusia şi Ucraina, a afectat mai multe ţări europene, inclusiv Transnistria. Ucraina a oprit gazele venind în Transnistria prin intermediul staţiilor de măsurare Grebenikov. Republica a intrat într-un regim de austeritate, sistemul de conducte de transport de 359 km nemaifuncţionînd. La 9 ianuarie, în localităţile din republică funcţiona doar încălzirea centrală. Ministerul Economiei a declarat la 8 ianuarie pierderi de 3 milioane de dolari.
Sistemul electric de putere al republicii a fost copleşit de utilizarea masivă a radiatoarelor electrice pentru încălzirea de locuinţe, în ultima noapte fiind înregistrate 60 de accidente de origine electrică. În conducerea transnistreană s-a discutat posibilitatea de urgenţă. Abia la 12 ianuarie Ucraina a reluat parţial aprovizionarea cu gaz, efectele crizei fiind eliminate doar pe 20 ianuarie. Transnistria transportă anual circa 23 miliarde de metri cubi din exporturile de gaze ale Rusiei, cerinţele interne ale republicii fiind de 1,4 miliarde de metri cubi.
Întîlnirea tripartită a preşedinţilor Rusiei, Moldovei şi Transnistriei
La 18 martie 2009, în suburbia Barvikha din Moscova a avut loc o întîlnire trilaterală între preşedinţii Rusiei, Moldovei şi Transnistriei, după ce, în ajun, Dmitri Medvedev a avut întîlniri separate cu Vladimir Voronin şi Igor Smirnov. În timpul şedinţei comune s-a vorbit despre poziţia neschimbată a Rusiei în ceea ce priveşte reglementarea diferendului moldo-transnistrean, numai prin mijloace paşnice, prin negocieri. Ca urmare a reuniunii a fost semnată o declaraţie comună. A fost confirmată importanţa procesului de negocieri în formatul 5+2, iar cele două părţi s-au angajat să continue contactele directe şi să intensifice negocierile şi să consolideze activitatea grupurilor de experţi pentru a elabora măsuri de încredere.
Explozia conductei de gaz
În zorii zilei de 1 aprilie 2009, în apropierea satului Ciţcani în apropiere de capitala Transnistriei, a avut loc o explozie la conducta Ananiev-Tiraspol-Ismail, la o adîncime de 3 metri, sub presiunea de lucru de 75 de atmosfere. Locuitorii din jurul evenimentului şi din Tiraspol au auzit zgomotul exploziei ca un cutremur, iar o coloană enormă de foc şi fum, ajungînd la o înălţime de 300-400 de metri, a afectat grav casele din jur. La locul exploziei s-a format un crater imens. Au intervenit imediat serviciile tehnice şi de salvare. Tranzitul de gaze naturale a Rusiei către ţările din Balcani nu au fost întrerupte, imediat după explozie s-a activat conducta de rezervă. Consecinţele accidentului au fost eliminate în cîteva zile, brigada Tiraspoltransgaz a înlocuit 58 de metri de conducte de gaz. Pe aprilie 6, 2009 aprovizionarea cu gaz s-a reluat. Comisia de anchetă a găsit drept cauză a accidentului, “un gol de sudură cu defecţiune tehnologică pe conductă”.
Reforma constituţională
La 15 aprilie, Consiliul Suprem – Parlamentul nistrean – a adoptat în prima lectură un proiect de lege privind modificarea Constituţiei RMN, destinat “convergenţei treptate a Constituţiei nistrene cu modelul din Rusia, precum şi îmbunătăţirea performanţelor deputaţilor şi ai puterii executive”. Preşedintele Igor Smirnov s-a opus iniţiativei parlamentare deoarece, în opinia sa, aceasta “va destabiliza situaţia politică din ţară şi va conduce la o criză de autoritate”. El a propus să se ia în considerare amendamente la Constituţie în cadrul unui comitet special constituţional. În republică au existat cereri pentru dizolvarea parlamentului, cu sprijinul unui număr de organizaţii publice fidele lui Smirnov.
Situaţia a degenerat în lunile următoare într-un conflict între puterea executivă a preşedintelui şi fidelilor săi şi Parlamentul nistrean care se opune întăririi puterii prezidenţiale. La 27 mai, spicherul Sovietului Suprem, Evgheni Şevciuk, a anunţat că deputaţii şi-au retras iniţiativa privind introducerea de amendamente constituţionale pentru că, în opinia lor, dezbaterea a mers dincolo de cadrul juridic constituţional. La mijlocul lunii iunie, o comisie specială creată de preşedintele Smirnov cu scopul îmbunătăţirii Constituţiei Transnistriei a venit cu proiectul propriilor amendamente constituţionale: “Toate dezvoltările în stat şi societate se bazează pe principiile fundamentale ale republicii prezidenţiale”, a spus Igor Smirnov. La 8 iulie, Evgheni Şevciuk, demisionează din conducerea parlamentului.
În luna august, Igor Smirnov, a cerut organizarea unui referendum privind adoptarea modificărilor la Constituţia din Transnistria dorite de Smirnov. La 18 noiembrie un grup de deputaţi ai Parlamentul European s-au pronunţat împotriva iniţiativei preşedintelui de organizare a unui referendum privind modificările propuse la Constituţie. . S-a decis să se creeze o comisie de conciliere, pentru soluţionarea de comun acord a proiectul de Constituţie, cu trei reprezentanţi ai legislativului şi ai guvernului. Conflictul continuă.
Forumul de Investiţii
Între 4 şi 5 iunie a avut loc la Tiraspol primul Forum de investiţii străine din Transnistria. La ea au participat 450 de invitaţi oficiali nistreni şi străini din 12 ţări, respectiv Rusia, Ucraina, Belarus, Moldova-Chişinău, SUA, Germania, Polonia, Franţa, Spania, Bulgaria, România şi Nagorno-Karabah, precum şi reprezentanţi a 49 de misiuni diplomatice străine. La Forum au participat şi oficiali din Uniunea Europeană, Comisia Europeană, Banca Mondială, Consiliul Internaţional pentru Schimburi Ştiinţifice, Asociaţia Investitorilor Străini în Moldova, Fondul de Investiţii Sociale. La Forum au fost prezentate 92 de proiecte de investiţii în diferite domenii. Investitorii şi-au exprimat interesul pentru un număr de proiecte propuse. În special UE este interesată în proiecte de dezvoltare a turismului în regiune, precum şi în sfera socială. Organizatorii Forumului a spus că Transnistria a demonstrat o disponibilitate de a lucra cu investitori străini.

Gripa nouă
Primul caz de gripă AH1N1 a fost detectat la Dubăsari, în septembrie la o persoană reîntoarsă din vacanţă în Bulgaria. De la anunţarea oficială a prezenţei gripei noi în Transnistria a început să funcţioneze un plan pentru identificarea persoanelor cu simptome de răceală la frontieră şi în oraşele monitorizare ca surse de infecţie. În noiembrie populaţia a golit farmaciile de produse antivirale şi bandaje sanitare de protecţie. Potrivit Centrului Republican pentru Igienă şi Epidemiologie, în Transnistria, la 29 decembrie, se înregistrau 12 de cazuri de deces din cauza gripei noi, în total fiind depistate 174 de cazuri de gripă AH1N1.
Succes european al Sheriff Tiraspol
Ultimul an a fost favorabil campioanei de fotbal a Moldovei, FC Sheriff, pentru prima dată în istoria sa a obţinut succese la nivel european.
Echipa a reuşit în calificări jocuri bune, 2:0 cu campioana Finlandei, Inter Turku, precum şi egal în tur/retur cu Slavia Praga.
În tabloul principal al Ligii Campionilor, Sheriff a fost blocată de Olympiakos Pireu. Cu toate acestea, acest rezultat a dus clubul din Tiraspol în grupelor Ligii Europei. În acest turneu campioana Moldovei a avut meciuri cu Fenerbahce, Twente şi Steaua Bucureşti. Pentru o debutantă ca FC Sheriff Tiraspol rezultatele sînt considerate un succes, echipa terminînd pe locul 3 în grupă. Ca rezultat, FC Sheriff a fost numită de Federaţia de Fotbal cea mai bună echipă din Moldova.
Reluarea întîlnirilor între Moldova şi Transnistria
La 6 noiembrie 2009, la Viena au avut loc consultări asupra soluţionării politice în formatul 5+2, în care partea transnistreană şi-a confirmat disponibilitatea de angajare într-un dialog constructiv, pe principii de egalitate, respect reciproc, nerecurgere la forţă şi la orice forme de presiune, avînd în vedere acordurile anterioare, inclusiv Declaraţia comună de la Moscova a preşedinţilor Rusiei, Moldovei şi Transnistriei, din 18 martie 2009. Ministrul de Externe, Vladimir Iastrebciak, a remarcat faptul că este nevoie de timp din partea forţelor politice noi care au venit la putere în Republica Moldova pentru a lucra împreună pe o listă de probleme prioritare. După întîlnirea de la Viena discuţiile au continuat într-un regim informal la Tiraspol. În noiembrie, reprezentantul din Moldova, Victor Osipov, s-a întîlnit la Bender, cu omologul nistrean Vladimir Iastrebciak, unde au examinat probleme ale populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului, ca libera circulaţie a persoanelor, bunurilor, vehiculelor, export-import al întreprinderilor transnistrene şi accesul la terenurile agricole în teritoriile din zona de demarcaţie.
Anul Familiei în Transnistria
Anul 2009 a fost declarat Anul Familiei în Transnistria, cu scopul de a atrage atenţia guvernelor şi a publicului asupra necesităţii de a revizui bazele conceptuale ale politicii de stat privind familia. Cu acest prilej au avut loc peste 60 de evenimente în oraşele şi regiunile din Transnistria, concursuri, expoziţii, mese rotunde şi conferinţe, au fost dezvoltate o serie de iniţiative legislative şi programe care vizează menţinerea familiei ca pilon de bază al societăţii. Pentru prima dată la nivel de stat a fost efectuat recensămîntul gospodăriilor transnistrene, cu informaţii privind statutul lor economic şi social, numărul de copii, condiţiile de locuit. De o atenţie specială s-au bucurat familiile incomplete şi familiile în care copiii cresc cu handicap. Pentru prima dată în Transnistria, Ministerul Industriei a organizat un concurs pentru firma care oferă cele mai bune condiţii de lucru pentru mame. În concursul "Omul Anului 2009" s-a introdus o nouă nominalizare "Family of the Year". Cu toate acestea, potrivit sondajelor de opinie aceste activităţi nu întîmpină încă optimismul familiilor transnistrene din cauza crizei economice. Astfel, conform studiilor, 65% din familiile chestionate au declarat că situaţia lor financiară din ultimii 5 ani s-a deteriorat. Întrebaţi ce măsuri ar trebui să ia un lider politic pentru creşterea natalităţii în Transnistria, 38% din respondenţi au spus că au nevoie de locuinţă şi de credite în condiţii favorabile pentru a creşte standardul de viaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu