Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

duminică, 27 decembrie 2009

Topul celor 10 lideri influenţi din Transnistria


Puţini observatori români ai scenei politice regionale de la Marea Neagră ştiu de existenţa unui clasament al celebrităţilor politice din Transnistria, o replică serioasă la “10 pentru România”. La finalul anului 2009, Biroul de Analize Politice “Consultant Mobile”, cu asistenţa RIA Nistru, a efectuat un studiu de specialitate de tip sondaj, intitulat “10 lideri politici din Transnistria”. Experţii au fost rugaţi să evalueze politicienii din Transnistria, înalţi funcţionari de stat, oameni de afaceri, personalităţi publice şi religioase pe o scală cu 10 puncte.

Pe prima poziţie
s-a situat actualul preşedinte Igor Smirnov, în ciuda erodării masive de imagine din ultimul an, generată de lupta pentru putere şi pentru creşterea autorităţii proprii în detrimentul Parlamentului nistrean.



Poziţia a doua este ocupată de Episcopul de Tiraspol şi Dubăsari, Iustinian. Redactorul de la Tiraspol al blogului nostru va publica în zilele ce urmează un interviu în exclusivitate cu Prea Sfinţia Sa.

Pe poziţia a treia se află deputatul în Consiliul Suprem al Parlamentului RMN, lider al Partidului Republican Obnovlenie/Renovarea, Evgheni Şevciuk.


A patra poziţie este ocupată de ministrul Securităţii de Stat al RMN, Vladimir Antiufeev. Pentru necunăscători, menţionăm faptul că este vorba de ofiţerul de tristă faimă, Vadim Gheorghievici Şevţov, fost ofiţer OMON, deconspirat în 1997 de generalul Alexandr Lebed, urmărit de autorităţile letone “pentru tentativă de lovitură de stat în 1991”. Are şi azi la dispoziţie dosarele KGB ale politicienilor moldoveni, dosare evacuate la Tiraspol la căderea URSS. În 2003 şi-a luat titlul de doctor în ştiinţe politice cu lucrarea “Geostrategia Rusiei pe direcţia sud-vestică în condiţiile actuale”.

Poziţia a cincea a revenit vicepreşedintelui Alexandr Korolev, mai mult o poziţie de figuraţie în condiţiile autoritarismului lui Smirnov.


Poziţia a şasea este ocupată de preşedintele Comitetului vamal al RMN, Vladimir Smirnov, o figură politică crescută “în umbra tatălui”.


Pe poziţia a şaptea se află actualul şef al Ministerului de Interne al RMN, Vadim Krasnoselski.


Pe locul opt în topul personalităţilor se află preşedintele Băncii Centrale a Transnistriei, Oksana Ionova.


Poziţia a noua este ocupată de liderul politic al formaţiunii “Proriv”, Dmitri Soin. Este considerat un ultranaţionalist şi un apropiat al lui Jirinovski.


În sfîrşit, pe poziţia a zecea este preşedinta Fundaţiei “Planeta Copiilor ", Marina Smirnova. Ea este soţia celuilalt fiu al preşedintelui, Oleg Smirnov, cu care deţine controlul băncii GazpromBank din Tiraspol şi care conduce şi Partidul Patriotic din Transnistria. Marina a candidat pentru un loc în Duma de Stat a Rusiei.

Deci, asistăm la un “festival în familie”, 4 membri ai familiei Smirnov, însoţiţi de cele mai obediente persoane, care, însă, deţin şi controlul pîrghiilor vitale în stat. Singura excepţie este Episcopul de Dubăsari-Tiraspol.
Sondajul experţilor e rezultatul unui studiu privat (probabil, la comanda Preşedinţiei) efectuat în decembrie 2009, la care au participat oameni din domeniul ştiinţelor politice, strategi ai Mediaexpert, reprezentanţi ai partidelor politice.

Un comentariu: