Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

marți, 10 noiembrie 2009

Anatoli Kaminski: “Majoritatea deputaţilor din Transnistria sint împotriva referendumului şi a noii Constituţii”

La fel ca şi în România, există în Transnistria un conflict politic direct între Parlament şi puterea prezidenţială. În acest sens, preşedintele Consiliului Suprem al Parlamentului Republicii Moldoveneşti Nistrene, Anatoli Kaminski, a declarat în exclusivitate pentru agenţia de presă Lenta PMR, exprimîndu-şi opoziţia personală faţă de proiectul noii constituţii şi faţă de referendumul constituţional, subliniind că aceasta este poziţia celei mai mari părţi a Parlamentului transnistrean. Între altele, el a declarat:
"În Parlamentul Nistrean a fost depus un proiect de Constituţie, care urmează să fie examinat la 18 şi 25 noiembrie. Proiectul poate fi acceptat sau respins la prima lectură sau rediscutat la o a doua lectură. Dar există şi opţiunea de a aduce modificări proiectului de Constituţie, cum prevede Legea "Cu privire la Referendum", de către Sovietul Suprem al RMN fără a mai recurge la referendum. Prin urmare, putem lua în considerare şi această opţiune.” Acest curs legislativ este contrar iniţiativei prezidenţiale al cărui scop este tocmai diminuarea puterii parlamentului.
Situaţia în curs a dezvoltării economice şi sociale poate fi îmbunătăţită prin intermediul Consiliului Suprem de modificare a Constituţiei care poate modifica al treilea capitol al Constituţiei, "Administraţia publică", fără organizarea unui referendum.
“Această opţiune este cea mai bună pentru economia şi politica internă a statului nostru. Între timp, se poate pregăti pentru un referendum viitor, iniţiativa legislativă a Comitetului Consiliului Suprem. Decizia finală se va lua pe 18 noiembrie.
În ceea ce priveşte fondurile pentru referendum, aceasta este o altă chestiune, separată. Deficitul bugetar de stat este profund afectat, veniturile la buget nu acoperă nici măcar programele sociale. Dacă referendumul va avea loc, deficitul bugetar va creşte cu 4 milioane 770 de mii de ruble.
În acest moment, din informaţiile mele personale rezultă că majoritatea absolută a deputaţilor sînt împotriva referendumului şi a proiectului de Constituţiei în sine. Pentru că ne aşteptăm la consecinţele negative ale decretului de organizare a unui referendum şi ale introducerii unei noi constituţii. Eu însumi, în calitate de cetăţean şi de deputat de preşedinte al Consiliului Suprem al RMN sînt puternic receptiv şi interesat de referendumul viitor, dar şi îngrijorat pe mai multe fronturi în acelaşi timp. În primul rînd, această evoluţie duce la o divizare în societate. Practic, toată campania "pentru" Constituţie şi referendum este foarte agresivă. Toţi aşteaptă decizia Consiliului Suprem al Parlamentului. Organizaţiilor publice şi oamenilor trebuie să le explicăm de ce nu putem accepta această constituţie. Dacă referendumul ar avea loc şi, Doamne fereşte, Constituţia va fi adoptată, Transnistria ar devina o mare rezervaţie izolată în regiunea noastră. Situaţia este agravată de faptul că cei mai apropiaţi vecini, dar şi Uniunea Europeană, nu susţin această idée care ameninţă cu izolare Transnistria. În concluzie, vreau să spun că, pînă la 18 noiembrie, avem de gînd să organizăm o sesiune plenară deschisă, la care au acces reprezentanţii mass-media si organizaţiile publice”, a declarat liderul Parlamentului nistrean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu