În 2010, RMN va continua să pună în aplicare măsuri de sprijinire a economiei în vederea ieşirii din criză cît mai repede posibil. Proiectul de lege a trecut astăzi de Consiliul Suprem în prima lectură, informează agenţia "Noua Regiune".
Acesta include 79 activităţi, de la sprijinirea tinerilor în zonele rurale, pînă la oferta de credite bugetare pentru ca întreprinderile să plătească impozitele şi custurile energiei. O analiză a programului anti-criză efectuată de Ministerul Economiei a arătat că prăbuşirea economiei transnistrene pe fondul crizei globale a fost diminuată, dar cu toate acestea, rezultatele pentru primele 9 luni arată că economia este încă stagnantă. Astfel, efectul programului anti-criză va fi extins şi pentru anul 2010. “Activităţile vor fi împărţite în trei domenii: politica socială, sprijinirea sectorului agricol, dezvoltarea oraşelor şi regiunilor”, a declarat ministrul adjunct al Economiei al RMN, Alevtina Slincenko. Povara fiscală va rămîne la nivelul anului 2008. În plus, în 2010, oraşele şi regiunile vor oferi împrumuturi pentru tineri profesionişti în construcţia de locuinţe, familiilor defavorizate, sprijin de stat pentru învăţarea elevilor, pentru şomeri, aceştia beneficiind şi de cursuri de reconversie profesională.
Suport va primi şi complexul energetic, statul va aloca bani pentru repararea instalaţiilor de energie electrică şi termică, precum şi pentru continuarea extinderii reţelei de gaze. În ceea ce priveşte întreprinderile mici şi mijlocii, statul şi-a asumat o parte a dobînzii la împrumuturile pentru întreprinderile mici şi va crea un mecanism de garanţii la credite. Pentru întreprinzătorii individuali, valoarea unui brevet în anul viitor nu ar creşte. Se va simplifica birocraţia prin proceduri uşoare de obţinut a aprobărilor necesare (împotriva incendiilor sau controlul sanitar-veterinare, eliberarea permiselor diverse). Programul anti-criză va intra în vigoare de la 1 ianuarie, împreună cu Legea bugetului din 2010.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu