Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

vineri, 20 noiembrie 2009

„Comisie de conciliere”, la Tiraspol


La 18 noiembrie Prlamentul nistrean şi Preşedinţia au hotărît să supună Proiectul de Constituţie a Transnistriei propus de preşedintele Igor Smirnov analizei unei Comisii care va fi creată pe bază de paritate între reprezentanţii autorităţilor legislative şi executive, transmite Olga Kurileva de la agenţia Novîi Reghion. Această decizie a fost luată la sesiunea Consiliului Suprem dedicată discutării posibilităţii unui referendum asupra unei noi Constituţii.

Parlamentarii au respins propunerea de a organiza un referendum constituţional, care urma să aibă loc la 24 ianuarie, şi au solicitat şefului statului să stabilească o comisie care să elaboreze un proiect comun în acord cu Legea fundamentală, propunere pe care preşedintele a sprijinit-o.La întîlnire au participat preşedintele, miniştri, şefi de administraţii publice locale şi regionale, reprezentanţi de organizatii publice şi lideri ai partidelor politice.Ministrul Justiţiei, Serghei Stepanov, a prezentat proiectul prezidenţial descriind caracteristicile noii Constituţii şi motivele care justifică necesitatea de a consolida puterea prezidenţială.Schimbări semnificative au fost propuse în secţiunea cu privire la elementele de bază ale administraţiei - pentru a crea un parlament bicameral ca organism reprezentativ, introducerea unui guvern condus de un prim-ministru pentru a înlocui postul de vicepreşedinte şi un nou sistem de guvernare. Reprezentantul preşedintelui a subliniat faptul că la proiect a fost luată ca bază Constituţia din Rusia, cu care Transnistria armonizează legislaţia. Stepanov a sugerat că deputaţii Parlamentului vor da dovadă de înţelepciune şi tărie şi vor demonstra încrederea în oameni ca pe o sursă de putere “în cazul în care decid să organizeze un referendum privind noua constituţie”.

I. Smirnov, vorbind în Parlament, a declarat că a iniţiat un nou proiect de Lege fundamentală pe baza rezultatelor referendumului 2006, în care Transnistria a votat pentru independenţă şi încorporarea ulterioară în Rusia.Majoritatea covîrşitoare a parlamentarilor au considerat că proiectul nu este finalizat şi conţine un număr mare de contradicţii.

Preşedintele Comitetului juridic, Galina Antiufeeva, a remarcat faptul că documentul nu este în conformitate cu legislaţia din Rusia şi cu ideea de armonizare a legislaţiei celor două state. Ea a cerut că, în această privinţă, este necesar un aviz al unor experţi ruşi în drept constituţional. Potrivit Galinei Antiufeeva, proiectul nu garantează un echilibru de putere.

Şeful Comisiei financiare a amintit şi faptul că referendumul este deosebit de costisitor în perioadă de criză financiară. Grigore Mărăcuţă, care a condus parlamentul transnistrean pentru trei legislaturi, a constatat că este necesar să se ţină seama de avizul ţărilor garante şi de comunitatea internaţională care monitorizează îndeaproape procesele interne politice în Transnistria. El a subliniat că Rusia, în cazul în care va fi adoptat proiectul propus, nu va fi capabilă să apere Constituţia Transnistriei “nici din punct de vedere economic şi politic, nici din punct de vedere moral”.

Liderul Partidului Republican Obnovlenie/Renovarea, fost speaker al Parlamentului, Evgheni Şevciuk, a subliniat inadmisibilitatea modificărilor propuse la Legea fundamentală fiind net împotriva proiectului noii Constituţii. Discuţia a continuat tot mai accentuat din punct de vedere emoţional şi a durat mai multe ore. Cu toate acestea, părţile au convenit asupra unei soluţii.

Comentînd rezultatele reuniunii, preşedintele a numit decizia drept “înţeleaptă”.“Astăzi a fost o plăcere să asculţi critici, a spus preşedintele, adăugînd: am găsit un mod corect de a aborda problema. După audierea tuturor comentariilor, deşi am constatat contradicţii grave, vom lucra împreună pentru a face o Constituţie care să consolideze statul Transnistria”.

Vorbitorul Anatoli Kaminski a declarat, la rîndul său, că în curînd va fi fixat un calendar pentru finalizarea Comisiei mixte, precum şi componenţa acestei comisii de conciliere, lucru aşteptat la o reuniune plenară în decembrie.“Cred că în cele din urmă vom perfecţiona împreună o Constituţie de care au nevoie tinerii noştri ce trăiesc încă, din păcate, într-un stat nerecunoscut”, a spus el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu