Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

luni, 16 noiembrie 2009

Andrei Sipcenko: “Proiectul de Constituţie al preşedintelui are nevoie de serioase îmbunătăţiri”

Lupta politică din Transnistria, pe tema propunerii prezidenţiale pentru o noua Constituţie adoptată prin referendum se acutizează. Astfel, membrul în Consiliul Suprem al Republicii Moldoveneşti Nistrene (parlamentul nistrean), Andrei Sipcenko, într-un interviu acordat agenţiei Lenta PMR, a vorbit despre concluziile privind rezultatele audierilor parlamentare legate de proiectul de Constituţie lansat de presedintele Smirnov, ce au avut loc la 12 noiembrie în Sovietul Suprem al Transnistriei.În special, el a spus: “Majoritatea organizaţiilor publice, chiar şi cele care sprijină necondiţionat impunerea Constituţiei la un referendum propus, recunosc că există mari deficienţe în proiect, aceste deficienţe trebuind să fie eliminate şi numai apoi documentul să fie supus pentru discuţii publice. Înţeleg că cererea lor (a presedinţiei – n.n.) este aceasta: “Să continuăm procesul de discuţii la acest proiect de Constituţie pentru a corecta deficienţele”. Dar este evident pentru toata lumea, chiar şi pentru mulţi membri ai Partidului Patriotic şi OSTK faptul că “noul proiect de Constituţie nu este perfect şi are nevoie de rafinament”.“Cred că toţi factorii politici au ajuns la concluzia că documentul are nevoie de îmbunătăţiri serioase. În orice caz, noi vom informa corect populaţia despre aceasta, dar şi despre faptul că nu vom participa la nici o comisie de discutare a acestui proiect antiparlamentar”, a subliniat deputatul.
Menţionăm faptul că proiectul lui Smirnov prevede o limitare drastică a puterii legislative, ducînd la anularea actualului Parlament şi impunerea unuia mai flexibil şi mai maleabil pentru prelungirea puterii lui Igor Smirnov.
De altfel, de trei zile, TV RMN organizează dezbateri televizate cu cîte un invitat din partea partidului Obnovlenie, al lui Evgheni Sevciuk, care se pronuntă categoric împotriva iniţiativei lui Smirnov, şi din partea sprijinitorilor preşedintelui, dezbaterile fiind foarte aprinse.
Miercuri, 18 noiembrie, Parlamentul nistrean se va pronunţa asupra proiectului de Constituţie şi a referendumului, observatorii politici dînd ca sigură respingerea integrală a iniţiativei prezidenţiale.
În acest caz, preşedintele poate impune referendumul printr-un Decret presidenţial, după strîngerea a minim 15.000 de semnături în favoarea sa.
După cum se poate constata, lupta pentru putere la Tiraspol a atins un alt nivel, lucrurile urmînd a fi tranşate în urmatoarele două luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu