Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

vineri, 19 iunie 2009

17 ani de la tragedia de la Bender (Tighina)


(Corespondenţă din Tiraspol)

De 17 ani, pentru toţi locuitorii Transnistriei 19 iunie este o zi de rememorare şi de durere. La 19 iunie 1992 în Republica Moldova a început agresiunea împotriva autorităţilor legitime, confirmate prin referendum, ale nistrenilor care au manifestat paşnic în oraşul Bender. În timpul celor 40 de zile de lupte au fost ucise 480 de persoane, inclusiv 118 tiraspoleni. Astăzi, în capitala Tiraspol, la Memorialul Gloriei, s-au adunat veterani, reprezentanţi ai administraţiei de stat de la Tiraspol, organizaţii publice şi ale întreprinderilor, pentru comemorarea memoriei evenimentului. Primarul capitalei, Tiraspol, Victor Kostyrko, i-a îndemnat pe participanţi să-şi amintească de “ceea ce am moştenit plătind scump independenţa”. “În pofida anilor trecuţi, o durere persistă în inimile părinţilor, văduvelor şi copiilor, legat de apărătorii Transnistriei”, a spus Victor Kostyrko. El a remarcat şi cît de mult s-a schimbat viaţa socială a ţării în 17 ani. “Astăzi, lumea noastra este păzita de forţele de menţinere a păcii şi meritul principal aparţine Rusiei, garantul păcii în Transnistria “, a subliniat şeful primăriei tiraspolene.
Astăzi, nu există nici o confruntare directă între Transnistria şi Moldova. Cu toate acestea, Moldova aplică în continuare o blocadă economică şi informativă. De asemenea, el a apelat la generaţia tânără ca astfel de evenimente să nu mai fie stimulate de nimeni.

Mesajul lui Evgeni Sevciuk către aparatorii Transnistriei.

Dragi transnistreni! Dragi locuitori ai oraşului Bender!
Au trecut 17 ani de la atacul armat împotriva populaţiei civile din oraşul Bender. Tragica zi din vara lui ’92 ani a intrat în istorie ca rememorare a sute de oameni morţi, răniţi şi schilodiţi. Distrugerile au avut loc în sufletele umane, locuinţe şi cartiere ale oraşului care, într-o perioadă scurtă de timp, au fost reconstruite de mâinile nistrenilor. Astăzi, în ciuda lipsei negocierilor cu Republica Moldova şi a relaţiilor dificile cu alte state, Transnistria supravieţueste şi priveste cu încredere spre viitor. Durerea din tragica zi va rămîne pentru totdeauna în inimile locuitorilor republicii, la fel ca şi admiraţia pentru curajul apărătorilor Transnistriei. Şi, plîngînd, ne vom aminti de eroismul lor. Veşnică memorie!

Foto: Memorialul de la Bender (sursa: Astradrom Bucureşti)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu