Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

duminică, 21 iunie 2009

Igor Smirnov a hotărît să “meargă la popor”

”Este necesar să se să se adopte o Constituţie printr-un referendum care ar respinge orice încercare de a schimba în continuare lucrurile şi ar opri ceea ce se întîmplă acum” - a declarat, la 19 iunie, la Bender_Tighina, Igor Smirnov, comentind situaţia actuală din viaţa internă a Transnistriei. El a calificat acţiunea de amendare a Constituţiei de către partidul Obnovlenie-Renovarea drept o încercare a reprezentanţilor aleşi de a provoca încordări în societate. Preşedintele Smirnov s-a opus de la început reformatorilor a căror acţiune ar fi limitat puterile prezidenţiale, facînd publică poziţia sa la posturile radio-TV obediente.
Comisia constituţională lucrează în prezent la elaborarea modificărilor şi completărilor la Constituţia RMN, dar în sensul dorit de preşedinte, în timp ce Parlamentul nistrean operează propriile amendamente. În următoarele zile vor fi publicate în ziarele naţionale în cele trei limbi oficiale moldoveneasca (româna), ucraineana si rusa, textele propuse.
Preşedintele a subliniat faptul că baza principiilor fundamentale de guvernare a Transnistriei este republica prezidenţială: “Toate evoluţiile în zona de stat, societate, cele ce derivă din Constituţie, de conducere, au la bază principiile republicii prezidenţiale”, a subliniat Igor Smirnov. Şeful statului a remarcat, de asemenea, importanţa dezbaterii publice, avînd în vedere priza electorală de care se mai bucură. Potrivit Preşedintelui, ar trebui să se elaboreze o Constituţie care ar respinge orice încercare de a schimba în continuare ceea ce se întîmplă acum: “Nu se poate transforma Sovietul Suprem într-un un partid de conducere precum a fost în URSS Partidul Comunist”. Vom discuta şi adopta o Constituţie printr-un referendum care va păstra guvernul nostru, limbile de stat, obiceiurile, economia, patrimoniul şi alte sfere ale vieţi publice. Cred că vom rezolva toate problemele. Cînd este greu, este necesar să mergem la popor şi el ne spune ce să facem “, a spus Smirnov.
Aspectele populiste sînt evidente şi ele demonstrează acutizarea rapidă a luptei politice pentru putere din Transnistria.

Parlamentul actual din Transnistria ar putea fi eliminat
Ministerul de Justiţie al RMN a propus modificarea Constituţiei în sensul instituirii Adunarii Naţionale în loc de actualul Soviet Suprem. Conform proiectului girat de preşedinţia nistreană, în Transnistria se preconizează un guvern care să înlocuiască actualul Cabinet de Miniştri. Propunerea a venit în urma încercării din 15 aprilie a.c. a Sovietului Suprem de a modifica legea de bază. În acest context, o serie de organizaţii publice regionale obediente preşedintelui Smirnov au cerut dizolvarea parlamentului nistrean.
Drept răspuns, Sovietul Suprem, condus de Evgeni Sevciuk a trimis la 17 iunie un Apel către Igor Smirnov cu rugămintea de a opri campania de discreditare a Parlamentului nistrean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu