Modificările propuse de opoziţia anti-Smirnov de la Tiraspol continuă să inflameze atmosfera politică din Transnistria.
Proiectul de lege "Cu privire la introducerea unor amendamente, precum şi actele adiţionale la Constituţie RMN" a fost subiect de dezbateri intense şi a fost întîmpinată cu respingerea totală a executivului RMN, condus autoritar de preşedintele Smirnov. Confruntarea Sovietului Suprem al Transnistriei cu Preşedinţia nistreană privitor la amendamentele la Constituţie s-a acutizat şi pentru că proiectul de lege parlamentar prevede eliminarea postului de vice-preşedinte al Transnistriei care, din 2006 pînă la ora actuală este Alexander Korolev. În Federaţia Rusă postul de Vice Preşedinte a fost eliminat încă din 1993.
La 3 Iunie, susţinători ai preşedintelui PMR au pichetat Sovietul Suprem, acţiune la care au participat aproximativ trei duzini de pensionari. La 9 iunie, Consiliul Coordonator al asociaţiilor obşteşti şi a partidelor politice a depus un apel către Ministerul de Securitate al Transnistriei cu o cerere de evaluare a activităţilor grupului parlamentar.
Nu se ştie încă cine a pierdut şi cine a cîştigat. Partidul "Renovarea", care este prezidat de către spikerul Parlamentului, Evgenii Sevciuk, s-a comportat în mod rezonabil. În ciuda tuturor isteriilor organizate de televiziunea de stat şi de aşa-numiţii reprezentanţi ai opiniei publice, deputaţii au menţinut cu demnitate propunerile reformiste. "Renovarea" nu se joacă cu păpuşa Smirnov în acest teatru de prost gust şi astfel a primit un bonus bun". Încolţit de Legislativ, Igor Smirnov s-a exprimat la ceremoniile de la Bender-Tighina din 19 iunie a.c. astfel:
“În Transnistria, au fost deja elaborate două seturi de amendamente la Constituţie, şi, în curînd, urmează cea de-a treia. Toate modificările propuse vor fi depuse dezbaterii publice. Dezvoltarea statului, a societăţii, a conducerii, se bazează pe principiile republicii prezidenţiale, prezente în actuala Constituţie”, a spus preşedintele. El a ridiculizat situaţia:
"Este destul de simplu: se ia din legislaţia rusă, se transnistrianizează, se fac propuneri de organizaţiile obşteşti de către veterani şi alte organizaţii, se fac corecţii… Ca orice proiect, va fi discutat cu toate partidele politice ", a explicat Smirnov. Smirnov crede că va putea să “rezolve toate problemele cu oamenii şi să obţină ne-modificarea Constituţiei, prin referendum, care ar putea salva conducerea prezidenţială autoritară de pînă acum, notează observatorii locali. Modificările propuse de Parlament la Legea fundamentală au provocat critici dure ale preşedintelui şi ale suporterilor săi, ducînd la dezbateri aprinse în societate. Preşedintele RMN a spus că “nu pot fi acceptate modificarile propuse, deoarece ele vor duce la o criză de putere”. Preşedintele Republicii a iniţiat o Comisie constituţională specială menită a promova şi a îmbunătăţi Constituţia actuală prin armonizarea cu Constituţia Federaţiei Ruse, dar în contradicţie cu iniţiativele reformatoare ale Parlamentului nistrean. Şeful acestei comisii, Galina Antiufeeva, a spus ziariştilor că “se pregăteşte o modificare în Legea fundamentală a Transnistriei, supusă unui referendum care ar putea avea loc în luna octombrie a acestui an”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu