Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

sâmbătă, 11 iulie 2009

“Adevărul nistrean”, 15 ani de la prima apariţie

Ziarul republican al Transnistriei, "Adevărul Nistrean", săptămînal ce se editează în limba română (în limba “moldovenească”, în terminologia locală, scris pînă astăzi cu caractere chirilice, ca o expresie accentuată a opoziţiei “românismului” politic dictat de Chişinău)), a fost înfiinţat de către Sovietul Suprem (Parlamentul Local – n.n.) şi de Guvernul Republicii Moldoveneşti Nistrene, la 11 iulie 1994 în conformitate cu Legea Presei, azi, girat de Ministerul de Informaţii şi de telecomunicaţii din Transnistria.
Astăzi, la 15 ani, ziarul "Adevărul Nistrean" are personalitate juridică, propriul cont bancar şi un sigiliu pe antetul oficial. Redactor şef fondator este ziaristul Vladimir Afanasiev.
Decizia de înfiinţare a ziarului a fost generată de nevoia de a avea o formă de expresie în limba “moldovenească” (română – n.n.) posibilitatea de a informa publicul local despre dispoziţiile legislative şi despre activitatea Sovietului Suprem (Parlamentul local) şi a Guvernului RMN.
În conformitate cu Hotărîrea de înfiinţare au fost prevăzute:
- publicarea de materiale relevante cu privire la problemele critice aflate în dezbatere publică, generate de Sovietul Suprem şi de Guvernul RMN; - publicarea de materiale, sinteze şi articole în domeniul literaturii, istoriei, de dezvoltare şi de îmbunătăţire a limbii Române (“moldoveneşti”, în expresie locală) şi a limbilor oficiale, ucrainiană şi rusă, precum şi informaţii din domeniile sportului, turismului, culturii, în general;
- acoperirea cu informaţii privind activitatea consiliilor locale şi ale administraţiei publice, ale colectivele de muncă şi ale organizaţiilor publice;
- un loc special în editorialele săptămînale îl ocupă educatia patriotică în rîndurile tinerilor şi ale studenţilor.
Redacţia dispune acum, în mare măsură, de personal şi reţea proprie de corespondenţi în toate părţile Transnistriei.
În timpul celor 15 ani de existenţă, ziarul a dobîndit o vastă experienţă în lucrul cu cititorii şi în munca de educaţie publică în domeniul dezvoltării şi îmbunătăţirii limbii moldovenesti (limba română, în expresie locală) bazată pe clasicii literaturii, pe cultivarea poeţilor, prozatorilor, scriitorilor şi publiciştilor cu audienţă locală şi în sfera de cultură internaţională.
O atenţie deosebită este acordată educaţiei tinerilor şi a publicării materialelor educaţionale pentru elevi şi profesori din şcolile de limbă română din Transnistria. Ziarul menţine o relaţie strînsă cu oamenii de ştiinţă transnistreni de la Universitatea de Stat Nistreană, în special de personalul de la Catedra de limba si literatura moldoveneasca (română – n.n.) condusă de doctor în ştiinţe, Andrei Hropotinski. Dar principalul obiectiv al publicărilor în “Adevărul Nistrean” sînt oamenii din Transnistria, muncitorii din industrie, agricultură, ştiinţă, cultură, sport. Ziarul publică şi materiale pe probleme ale şcolilor din Nistrenia, dar şi depre dezvoltarea turismului precum şi depre activitatea consiliilor locale şi a sindicatelor. Mai nou, un spaţiu important este acordat problemelor economice.
Cele mai atractive titluri sînt cele din rubrica din stânga paginii 1, intitulată “oamenii tăi din Nistrenia”. Ea merge de la om la om continuînd să arate realitatea despre oamenii care au contribuit intens la activitatea de dezvoltare şi consolidare a eforturilor pentru recunoaşterea noastră ca stat.
În fiecare rubrică, însă, veţi găsi informaţii cu privire la viaţa şi la pulsul de afaceri din oraş şi din fiecare regiune a ţării, chiar din fiecare sat nistrean. Rubrica “Memorie” este dedicată periodic trecutului eroic al poporului nostru şi adeseori, avem materiale legate de evenimentele din 1991-1992, cînd s-a consolidat statalitatea noastră în urma războiului cu Moldova.
Ca urmare oglindim şi eforturile de recunoaştere internaţională a Transnistriei. Pentru jubileul de 10 ani de ani de la înfiinţare, în anul 2004, ziarul “Adevărul Nistrean” a fost decorat cu Ordinul de Merit.
La 11 iulie 2009 ziarul “Adevărul Nistrean” a împlinit 15 ani. Avem acum un colectiv de profesionişti cu planuri mari. Asigurăm populaţia republicii cu informaţii obiective şi veridice din orice domeniu. Editorii continuă să lucreze zilnic pentru a îmbunătăţi abilităţile jurnalistice şi pentru consolidarea şi extinderea relaţiilor cu cititorii, pentru ca ziarul sa apară în fiecare casă din Nistrenia. Vor fi introduse noi secţiuni, proiectate pentru o gamă şi mai largă de cititori. O atenţie deosebită va fi acordată pentru îmbunătăţirea calităţii materialului publicat, la un nivel artistic şi de design mult mai ridicat. Sperăm să rămînem o oglindă fidelă a societăţii din Transnistria şi a prefacerilor complexe prin care aceasta trece.

Redacţia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu