Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

vineri, 17 iulie 2009

Întîlnire Kosacev - Iastrebciak


În aceeaşi zi,15 iulie a.c., înaltul oaspete din Federaţia Rusă, membru în Comitetul Dumei de Stat pentru Afaceri Externe, membru al partidului “Edinaia Rossia”, Konstantin Kosacev, a avut o intrevedere cu ministrul de externe, Vladimir Iastrebciak. Părţile au discutat despre rolul pe care Rusia îl poate juca în diferite formate de negociere privind statutul Transnistriei şi încheierea stării de conflict îngheţat. ”Am fost de acord că formatul 5 +2 este un format important, agreat la nivel înalt, dar acesta nu este singurul format posibil. Cel mai promiţător este formatul care este şi cel mai eficient”, - a spus Konstantin Kosacev reporterilor după întîlnire. El a arătat că este important să se obţină informaţii direct de la sursele din teren pentru a avea o perspectivă amplă a realităţilor în procesul de negociere, şi rolul concret pe care îl joacă în acest context UE, OSCE şi Statele Unite.
”Vedem perspectiva evidentă că procesul politic continuă, şi acum se apropie de sfîrşit. Este clar că poziţiile de la Chişinău şi Tiraspol cu privire la acest aspect sînt diametral opuse, dar cheia optimismului meu este că părţile sunt pregătite pentru a rămîne în cadrul procesului politic deja demarat”, a spus Kosacev. El a amintit că, în regimul Saakaşvili din Georgia, s-a încercat înlocuirea procesului politic cu cel militar, prin război, şi astfel, s-a distrus orice perspectivă pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Georgiei”.
Oaspetele din Federaţia Rusă şi-a exprimat încrederea că “autorităţile din Moldova şi partenerii săi din Occident au suficient de mult bun-simţ de a nu aplica experienţa negativă georgiană şi de a lucra în scopul stabilităţii în regiune”.
“Nu putem sacrifica realităţi concrete pentru a realiza unele proiecte mitice de unitate, ce ar aduce noi probleme pe care noi, ca mediatori şi garanţi, le-am evitat pînă acum şi ale căror costuri ar fi exorbitante. Rusia are propria sa viziune a situaţiei, suntem foarte activi în promovarea procesului transnistrean şi sunt sigur că aceasta este poziţia noastră cea mai constructivă”, a subliniat Kosacev. La rîndul său, ministrul de externe, Vladimir Iastrebciak, a apreciat cooperarea cu Duma de Stat, în implicarea sa mai activă în Transnistria
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu