Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

vineri, 3 iulie 2009

MAE Nistrean – 17 ani

Întîlnirea tripartită de la Moscova dintre Rusia, Moldova şi Transnistria, precum şi semnarea Declaraţiei comune din 18 martie 2009, au fost cele mai importante evenimente diplomatice din ultimii ani, a spus ministrul de Externe, Vladimir Iastrebciak, cu prilejul aniversării a 17 ani de la fiintarea Ministerului Afacerilor Externe al Transnistriei. Iar cu un an în urmă, Vladimir Iastrebciak a fost numit şef al diplomaţiei transnistrene. Acordul tripartit semnat la 18 martie de preşedinţii Igor Smirnov, Dmitri Medvedev şi Vladimir Voronin, a consolidat cele două puncte importante, respectiv drepturi egale ale părţilor şi actualul format al operaţiunii de menţinere a păcii, cu participarea Rusiei. Vladimir Iastrebciak a comentat elogios dezvoltarea de contacte bilaterale între RMN şi Federaţia Rusă: “evenimentele se desfăşoară în conformitate cu protocolul Jukov-Smirnov, semnat în mai 2006, şi alte documente ulterioare. Avem contacte regulate cu conducerea Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei”. El a anunţat iminenta lansare a sistemului combinat ruso-transnistrean de Internet, cooperare activă pe multiple planuri ale comunicaţiilor IT.
La aceeaşi întîlnire de bilanţ, din 2 iulie, şeful diplomaţiei transnistrene a anunţat şi schimbarea în sens pozitiv a relaţiilor şi a dialogului cu Uniunea Europeană. “Din păcate, măsurile restrictive ale UE, în special, interdicţia de intrare a unui număr de lideri nistreni, nu duce la o cooperare deplină, dar această fază va fi depăşită. Deja avem cu europenii o experienţă dezvoltată în domeniul mediului şi al sănătăţii ", a constatat Iastrebciak. El şi-a exprimat speranţa că preşedinţia suedeză a UE, care a început la 1 iulie, va ajuta la rezolvarea mai multor probleme, inclusiv cele legate de interdicţia de acces. Referindu-se la cooperarea cu Ucraina, Vladimir Iastrebciak a menţionat că ea e dezvoltată, în principal, în domeniile umanitar, cultural şi de educaţie.
Vorbind despre interesele SUA în dialogul moldo-transnistrean, ministrul a fost de părere că “pasivitatea americană pare a fi luat sfîrşit, deci, şi de Transnistria. El şi-a exprimat speranţa pentru o cooperare productivă între Statele Unite şi RMN într-un număr de proiecte de infrastructură şi de transport. Legat de relaţiile cu Moldova-Chişinău, Vladimir Iastrebciak nu a exclus faptul că Chişinăul va continua presiunile economice asupra Transnistriei, va impiedica operaţiunile de import-export pentru întreprinderile transnistrene. Aceasta, în condiţiile în care garanţia activităţilor economice externe ale RMN trece deocamdată pe acolo. Ministrul a menţionat faptul că nu crede într-o întîlnire la nivel înalt moldo-nistreană înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova la 29 iulie: “noi credem că preşedintele Igor Smirnov ar trebui să fie într-o companie bine definită de statut politic, cu un preşedinte moldovean ales şi confirmat”. La întrebarea privind prezenţa militară rusă în Transnistria a trupelor ce păzesc depozitele din Colbasna, Vladimir Iastrebciak a remarcat faptul că nu vede nici o problemă legat de paza depozitelor, ele fiind “protejate, atît ca risc de mediu cît şi ca eventuale ameninţări tehnologice. Problema va fi preluată inclusiv de către autorităţi străine”.
Şeful transnistrean al Ministerului de Externe a apreciat că viitorul tratat cu privire la principiile europene de securitate pe care Rusia urmează să îl semneze trebuie să conţină şi prevederi şi principii universale de recunoaştere a unor noi state.
În final, ministrul a reiterat dorinţa Transnistriei de a colabora mult mai constructiv cu Moldova pe multiple planuri, întîlnirile dintre comisiile de experţi trebuind să fie mai dese şi cu rezultate concrete în domenii ca protecţia sănătăţii, transport, probleme economice şi de mediu ambiant. “De asemenea, se aşteaptă demararea rapidă a lucrului în grupul separat cu privire la cooperarea în domeniul combaterii criminalităţii, ceea ce necesită o coordonare foarte bună”, a exprimat ministrul nistrean de externe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu