Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

vineri, 17 iulie 2009

Discuţii între partidele Edinaia Rossia şi Renovarea






La 15 iulie 2009 biroul central al Partidului “Renovarea” din Tiraspol s-a întîlnit cu secretarul adjunct al Preşedinţiei Consiliului Partidului “Edinaia Rossia”, Konstantin Kosacev(foto).
Discuţiile s-au axat pe analiza politicii internaţionale şi a relaţiilor bilaterale. Rusia este bine informată în ceea ce priveşte viaţa politică a Transnistriei, pe care o urmăreşte “cu interes major pentru un observator din afară, precum şi cu un sentiment de simpatie”.
”Există o profundă convingere că Transnistria va fi capabilă să abordeze în mod eficient provocările economice ale politicii sale de dezvoltare numai în cazul în care instituţiile guvernamentale şi democratice din RMN vor acţiona în conformitate cu Constituţia şi normele universal recunoscute”, a spus Konstantin Kosacev. Potrivit lui Kosacev, Transnistria trece printr-o perioadă dificilă, nu doar economică, ci şi în dezvoltarea politică internă, fiind “bine cunoscută decizia lui Evgheni Shevciuk de a demisiona de la preşedinţia Parlamentului, fapt ce a cauzat o mare rezonanţă în Rusia”. ”Am urmărit modul în care s-au derulat evenimentele în Consiliul Suprem de reformă Constituţională, iniţiativă a deputaţilor partidului Renovarea, care au dorit să aducă reformele pînă la un punct fără întoarcere, A fost dificil pentru parlamentarii nistreni, dar a fost o decizie corectă. Dar situaţia a început să evolueze în continuare şi acum există o serie de idei noi pentru ceea ce poate fi o nouă Constituţie. Am început deja discuţii sub acest aspect cu conducerea Parlamentului, cu deputaţii şi politicienii”, a spus el. ”Este foarte important ca acest proces să ofere cel mai bun rezultat pentru Transnistria. Şi, pînă cînd nu există nici o certitudine că societatea nu s-a consolidat în jurul unor idei şi valorile de bază reformatoare, acest subiect trebuie să fie tratat extrem de atent”, consideră politicianul rus. Kosacev a subliniat faptul că "legitimitatea, democraţia, transparenţa procedurilor şi a legilor nu sunt doar importante, ci sînt factori esenţiali în procesul de stabilitate şi pentru soarta unui popor ca stat”.
”Noi, cu siguranţă, vedem o legătură între procesele interne în RMN şi perspectivele de determinare a statalităţii RMN, şi cu cît mai dezvoltată şi mai stabilă e democraţia, cu atît mai mari sînt perspectivele statalităţii nistrene. Şi ca politician, cred că trebuie să se depună toate eforturile pentru a păstra Constituţia şi pentru a face orice modificări numai în împrejurări în care există un larg consens politic şi popular”, a spus Kosacev. Iar amendamentele constituţionale propuse în Transnistria au nevoie de mai multă armonizare cu experienţa la nivel global, în domeniu. ”Şocurile care sunt acum in Sovietul Suprem, din păcate, sunt suprapuse pe teste economice majore şi pe alte provocări, iar efortul parlamentar de asistenţă a fost benefic, cu convingerea că acest ajutor va ajunge la destinatar, populaţia Transnistriei”. Kosacev a descris scopul vizitei sale la Tiraspol drept o “Reuniune de prieteni”, între “Renovarea” şi “Edinaia Rossia”, partide politice care, în ultimii ani, au dezvoltat nu doar o relaţie de prietenie, ci şi cooperări şi alianţe. ”Noi suntem pe aceeaşi platformă politică, credem în aceleaşi valori, idealuri, suntem patrioţi în ţările noastre, şi sunt sigur că aceasta este începutul unui proces important pentru dezvoltarea internă, cu o importanţă internaţională evidentă. Eu vorbesc din partea partidului “Edinaia Rossia” (Rusia Unită), şi acest fapt este crucial acum şi pentru politica externă a Rusiei”, a încheiat Kosacev.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu