Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

joi, 24 martie 2011

Activele ''Moldovagaz'' precum şi alte datorii pentru combustibilul livrat vor fi împărţite între Chişinău şi Tiraspol


Activele companiei Moldovagaz vor fi împărţite între Republica Moldova şi regiunea transnistreană, precum şi datoriile la gaz ale Chişinăului şi Tiraspolului. Ca ministru al Economiei al Moldovei, Valeriu Lazăr a făcut propunerea în cursul reuniunii a XII-a a comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică. Ca rezultat, Moldova va opera două contracte separate şi, în consecinţă, datoriile totale pentru gazul consumat în Moldova sînt, de asemenea, divizate, anunţă agenţia MOLDNEWS.

"În cadrul consultărilor dintre guvern şi Gazprom, am stabilit principiile planului de restructurare. Am ajuns la un acord care se va permite divizarea activelor, ceea ce există deja de facto, şi va exista şi de jure. Acest lucru înseamnă că activele din industria gazului, situat pe malul drept vor fi transformate într-o companie separată şi conductele de gaze, care sînt controlate de către transnistreni, de compania Tiraspoltransgaz vor fi, la rîndul lor, proprietate separată. Vor fi două companii din Moldova -. Moldova- pe malul drept şi Tiraspoltransgaz. În cadrul acestei separări partea transnistreană va prelua şi datoriile aferente", a spus el.
Potrivit ministrului, în această situaţie, Chişinăul va trebui să plătească doar 319 milioane de dolari din datoriile proprii, iar pe malul stîng trebuie să aibă loc discuţii separate cu Gazprom pentru a găsi modalităţi de achitare a datoriei de peste 2,5 miliarde de dolari.
"Sîntem în faza de un plan concret pentru a pune în aplicare această decizie şi nu este uşor, deoarece solicită nu numai relaţiile dintre guvernul de la Chişinău şi Gazprom, dar şi pe cele cu autorităţile transnistrene”.
Ministrul nu a explicat modul în care se ia în considerare o astfel de mişcare în contextul de acordare a dreptului de independenţă a Transnistriei, de politică economică externă caracteristică unui stat suveran şi recunoscut, conchide MOLDNEWS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu