Problema transnistreană - sub control a experţilor ruşi şi germani.
"Acordul de a transforma misiunea de menţinere a păcii în regiunea transnistreană, într-o organizaţie internaţională ar ajuta Moscova să consolideze încrederea în relaţiile cu UE. Dar, în acelaşi timp, ar ajuta UE să elimine ultima piesă a Războiului Rece la Bruxelles, numind aici nerecunoscuta republică de pe Nistru. Asta spun experţii europeni", a spus Svetlana Gamova în Nezavisimaia Gazeta. Publicaţia rusă notează că ministrul de externe Lavrov a promis „compromisuri în domeniul operaţiunilor de menţinere a păcii de pe Nistru”.
În timpul recentei întîlniri cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, Lavrov a declarat că Rusia este în favoarea schimbării formatului operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria. Şi a adăugat: "Acum întrebarea este cum să găzduieşti o prezenţă internaţională cu sarcini specifice care ar fi diferite, nu doar de a menţine pacea între părţi. În conformitate cu provocările viitoare, avem în vedere statutul special al Transnistriei, în cadrul unui singur stat, cu regim de neutralitate al Republicii Moldova." Această condiţie este stabilită în acordul de pace semnat de Rusia şi Moldova în 1992 şi apoi în acordurile tripartite - cu participarea de partea transnistreană ", scrie publicaţia citată. "Este prea devreme pentru a trage concluzii finale, dar tendinţa este acum vizibilă, mai ales pe fundalul evenimentelor din Libia, Medvedev nu vrea să se certe cu Occidentul. În cazul în care Moscova are un plan, cum a anunţat Lavrov, aceasta înseamnă punerea în aplicare a acordului Merkel-Medvedev unde se înregistrează progrese", a spus şeful Consiliului German pentru Relaţii Externe, Alexander Rahr, citat de publicaţie.
"Medvedev nu vrea fronturi critice în Occident şi face un pas decisiv spre atenuarea din Transnistria. Dacă este aşa, declaraţia lui Lavrov devine clară", a sugerat Rahr. Dar, în orice caz, a mai spus expertul, decizia privind Transnistria este necesar a se potrivi cu poziţia Ucrainei, care nu este indiferentă faţă de regiune şi de la care, de asemenea, depind de o mulţime de factori. În opinia sa, decizia cu privire la modificarea formatului de menţinere a păcii ar putea însemna renunţarea de către Rusia a dorinţei de a influenţa covîrşitor această regiune, lucru din nou în favoarea Occidentului ", scrie Nezavisimaia Gazeta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu