Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

sâmbătă, 19 martie 2011

Majoritatea transnistrenilor regretă colapsul Uniunii Sovietice


Un studiu efectuat în Transnistria relevă faptul că 67% din cetăţenii zonei ar dori ca Uniunea Sovietică să existe şi azi, dacă s-ar face referendum privind conservarea URSS, informează Inna Kramarenko de la Novîi Reghion, citînd un studiu realizat de centrul independent analitic "New Age".
Tinerii din Transnistria regretă colapsul Uniunii Sovietice în proporţie de 38,5% din respondenţi, în timp ce numărul de pensionari a fost 75,3%, iar cel al persoanelor de vîrstă mijlocie, în proporţie de 61,6%.
58% din respondenţi consideră că prăbuşirea URSS ar fi putut fi evitată, iar 27,4% cred că dispariţia statului sovietic a fost inevitabilă.
La 20 de ani după colapsul URSS, 26,6% dintre transnistreni se consideră parte a "poporul sovietic", iar 47,7% dintre respondenţi au numit sistemul dinainte de 1990 „sistemul politic sovietic cel mai bun."
Sondajul a fost realizat în 16 localităţi din Transnistria, pe un eşantion de 724 persoane.
Dispariţia URSS nu e regretată numai în Transnistria, arată sociologii, ci şi de mai mult de jumătate dintre ucraineni (54%) ce cred că "ar fi mai bine în cazul în care URSS ar fi fost menţinută în continuare”. În Moldova, dispariţia Uniunii Sovietice e regretată de 49% din populaţie, iar 52% din respondenţi consideră că "prăbuşirea Uniunii Sovietice afectat negativ dezvoltarea în continuare a Republicii Moldova."
Reamintim că într-un referendum din 17 martie 1991, 98,3% din locuitorii din Transnistria şi Găgăuzia, 96% din Crimeea, 70,2% din populaţia ucraineană, 70,6% din populaţia Rusiei ca un întreg şi 76.43% din cetăţenii Uniunii Sovietice ar fi preferat să păstreze Uniunea Sovietică sub formă de federaţie de republici suverane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu