La Tiraspol a fost organizat de către Consiliul Suprem al RMN o masă rotundă pentru a discuta despre necesitatea unei strategii pe termen lung a Transnistriei, informează Dmitri Matveev de la agenţia Novîi Reghion.
În
deschiderea mesei rotunde, vorbitorul Anatoli Kaminski a spus că Transnistria trebuie acum să stabilească ce ar trebui făcut pentru a rezolva problemele acute din republică, în domeniile economiei, societăţii civile, politicii interne şi externe. Pentru aceasta trebuie să dezvolte o strategie de dezvoltare pînă în anul 2025.
El a menţionat că deja a fost cooptat să participe la această lucrare Fundaţia pentru cercetare strategică al Institutului rus de Dezvoltare Urbană, de Investiţii şi Dezvoltare, Institutul de Economie şi Legislaţie.
Preşedintele Parlamentului (Sovietul Suprem) a reamintit că în ultimul timp în ţară sînt active modificările la Constituţie, de stabilire a Guvernului şi introducere a funcţiei de prim-ministru şi perfecţionarea sistemului electoral.
"Cred că principalul lucru nu este o întrebare îngustă - cine are mai multe puteri, ci că, în cele din urmă, fiecare cetăţean va beneficia de pe urma acestor schimbări. Va depinde de înţelegerea modului în care dorim să dezvoltăm ceea ce vrem să vedem ca viitor al Transnistriei ", a declarat preşedintele parlamentului.
"Acesta este principalul motiv pentru introducerea unor amendamente la Constituţie. În funcţie de cît de bine putem trece la planificarea strategică şi de gestionare a statului, viitorul Transnistriei ca un întreg şi fiecare dintre locuitorii săi vor avea de cîştigat. Şi pentru a rezolva această problemă, vom începe o discuţie publică cu privire la strategia de dezvoltare a Transnistriei ", a spus el.
Kaminski a numit între principalele probleme ale statului, la soluţia cărora lucrul trebuie să înceapă imediat, fluxul forţei de muncă, realizarea cunoştinţelor şi competenţele lor dincolo de ţară (studii în străinătate – n.n.), procese care se încadrează în standardele de viaţă valorizate pozitiv, dar şi insuficienţa veniturilor statului pentru a asigura realizarea funcţiilor în întregime, o creştere constantă a deficitului bugetar şi lipsa de mecanisme pentru a reduce cheltuielile guvernamentale, reducerea resursele proprii, dependenţa de împrumuturi, ceea ce duce la o creştere a obligaţiilor interne şi externe ale statului.
"Abordarea fragmentată a problemelor sistemice nu poate rezolva problema principală - îmbunătăţirea calităţii vieţii. Astfel de abordări nu stabilesc condiţiile pentru o creştere durabilă a economiei ca întreg ", a declarat şeful Consiliului Suprem.
La rîndul său, vicepreşedintele Mihail Burlă a remarcat în discursul său că "ţara are nevoie de o analiză profesională pentru a înţelege de ce parametri e nevoie pentru a schimba legea. Avem nevoie de a defini obiective clare şi să ne concentrăm pe ele. Datorită nerecunoaşterii, trebuie să decideţi cum să reducem impactul proceselor negative, şi pentru asta avem nevoie de ajutorul experţilor ruşi ", - a spus el.
Potrivit preşedintelui Fondului Rus "Recunoaşterea", Vladimir Frolov, în prezent soluţiiile de recunoaştere pot consta în integrarea Transnistriei la Rusia sau Ucraina, dar şi în reintegrarea cu Republica Moldova – toate acestea sînt puţin probabile. El crede că perspectiva de recunoaştere a independenţei Transnistriei e reală, prin urmare, "rămîne de elaborat scenariul republicii în termen lung de recunoaştere”. "Acum, pentru Transnistria, calea efectivă e cea a recunoaşterii economice treptate, dar acest lucru necesită modernizarea politică, economică şi socială", - a spus el.
Participanţii la masa rotundă au adoptat o rezoluţie de susţinere a strategiei de dezvoltare a Transnistriei cu participarea largă a organizaţiilor societăţii civile şi a instituţiilor publice de guvernare. S-a decis colaborarea concretă între deputaţi, comunitatea ştiinţifică şi cea de afaceri pentru a crea strategii pînă la orizontul anul 2025. La masa rotundă au participat, de asemenea, ministrul Economiei PMR, Elena Cernenko, directorul Centrului Rus de cercetare strategică pe politică economică, Zaharcenko Igor, un expert de conducere al Departamentului pentru cooperare cu regiunile, ain cadrul Centrului, Pavel Cistyakov, directorul adjunct al Institutului Rus de dezvoltare urbană şi Promovare a Investiţiilor, Serghei Tkacenko, Directorul Fundaţiei „Recunoaşterea”, Elena Miskova, şeful dezvoltării strategice a regiunilor din Rusia, Institutul de Economie şi de drept, Ignatieff Paul, parlamentari, reprezentanţi ai organizaţiilor publice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu