Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

vineri, 18 martie 2011

Comentariul Agentiei nistrene de informatii “Olvia Press”, Tiraspol Occidentul nu ne va ajuta, dar impune dubla masura


Sosirea vicepresedintelui american Joseph Biden la Chisinau a aparut pentru locuitorii de pe malul drept al Nistrului ceva similar aparitiei lui Hristos intre oameni. Jumătate din tară si-a trimis pe străzile din Chisinau locuitorii care au ridicat mainile spre cer, glorificand pe mesagerul democratiei americane: „America este cu noi!”, sperand ca sejurul de sase ore în Moldova, a lui Biden, va stabili ordinea si pe pamant moldovenesc pentru totdeauna, la fel ca si domnia libertatii, democratiei şi prosperitatii pentru toţi. Acum, fiecare isi freaca mainile anticipand miliardele de dolari de investit intr-o economie moarta, bani din care o parte sa fie furata de eterogenii politicieni moldoveni. Si Biden, in acest loc prea putin cunoscut pentru poporul american a spus: "am auzit despre ospitalitatea voastra, dar nu m-am asteptat la asa ceva". "In numele presedintelui Obama spun ca este o onoare sa fiu aici, intr-un moment crucial in istoria tarii dumneavoastra in istoria lumii. Sunt aici sa va felicit. Voi trebuie să fiti mandri de ceea ce ati facut. Experienta dumneavoastra, a Moldovei, arata ca schimbarea politica poate avea loc pasnic si impreuna cu presedintele Obama am urmarit aceasta. Astept cu nerabdare succesul dumneavoastra”. Dar sa revenim la lauda lui Biden.
Impresia generala a fost ca Biden a uitat totul despre experienta din Georgia a schimbarilor politice (a se citi - revolutii culorate, de regula portocalii), cea ucraineana si cea din Kargazstan sau din multe alte tari in care schimbarea de regim nu s-a facut fara interventia directa a SUA. Si de ce, de fapt, ar trebui sa fie mandra Republica Moldova, ca din nou au revenit la putere fortele nationalist-sovine, rusofobe şi romanofile, care abia asteapta eliminarea statalitatii moldovenesti si stergerea mentiunii ca intr+adevar a existat pe Pamant poporul Republicii Moldova. Poate ca Republica Moldova ar trebui să fie mandra ca rusii, ucrainenii, bieloruşii, reprezentanti ai altor nationalitati au trăit de secole alaturi de moldoveni, dar carora acum le este negat chiar dreptul de a fi, considerati parte a societatii moldovenesti? Şi poate de faptul ca intr-o tară multietnică, in care s-a intretesut cultura diferitelor popoare, devine un stat mono-etnic in care toti cei care nu apartin natiunii titulare joaca rolul de cetateni de categoria a doua? Sau poate, de faptul ca actualul guvern a recunoscut infrangerea in al doilea razboi mondial, de fapt, a pus Moldova pe picior de egalitate cu Germania nazista, Japonia militarista, Italia fascista si cu Romania nu mai puţin fascista, tari care au luptat impotriva fortelor aliate, inclusiv a Statelor Unite.
Dar despre acestea acest vice-presedinte american nu a spus un cuvant. Pentru SUA toate aceste lucruri sunt prea mici, cel mai important este faptul ca autoritatile actuale din Moldova s-au aratat ca dusmani adevarati ai Rusiei. Acest lucru înseamna ca noi putem promite munti de aur in schimbul loialitatii moldovenilor fata de Occident, ceea ce Biden a si afirmat in timpul vizitei la emisiunea de radiodifuziune, ca "administratia SUA este gata sa ofere sprijinul politic si economic necesar Guvernului RM. Avand in vedere rezultatele reformei si progresele facute, va incurajez sa continuati aceste reforme”.

In ce vede Washingtonul progres? Desigur, nu in deteriorarea situatiei economice zi de zi in Republica Moldova sau in remodelarea legislatiei tarii, nu in distrugerea sistemului de protectie sociala, educatie si sanatate, de dragul FMI si in conformitate cu Statele Unite, nu in regresul relaţiilor dintre Moldova şi Rusia, tara-ocupant, la care i se cere persistent retragerea din regiune a resturilor armatei a 14-a şi eliminarea formatului actual al operatiunii de mentinere a pacii.
Pentru aceasta e gata SUA de a ajuta Moldova, nu numai economic, ci si politic, asa cum a declarat Baden. Acest lucru inseamna că SUA vor face tot posibilul pentru a preveni schimbarea de putere in Republica Moldova. Mai mult decat atat, Biden a promis iminenta intrare in UE, afirmand ca "pentru SUA este o prioritate ca Moldova sa adere la Uniunea Europeana".

Ne putem imagina doar cum crede întreaga Europa in aceste cuvinte. Acest parazit, Republica Moldova, care este tara cea mai saraca din Europa, nu este necesară UE. Despre aceasta, deşi într-o formă mai blanda, nu doar o data sau de două ori s-au pronuntat oficialii europeni la diferite niveluri. Cred că si Washingtonul e constient de faptul ca Uniunea Europeana are nevoie de Republica Moldova ca de a cincea roata la caruta.

Dar promisiunile catre fraţii moldoveni rusofobi au nevoie de ceva in schimbul loialitatii si a unui bun venit calduros. Şi Biden a scos din buzunar un alt cadou generos, promitand sprijin deplin al SUA in rezolvarea conflictului moldo-transnistrean. "Conflictul, care a impartit cele doua maluri ale raului Nistru, trebuie sa fie rezolvat cat mai curand posibil”, a spus el. - Sprijinul SUA pentru un acord, dar nu orice fel de soluţie, ci numai care prevede mentinerea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, adica viitorul Transnistriei, numai ca parte a Moldovei.
Ei bine, in primul rand, nu Statele Unite decid cum se va rezolva conflictul, ci partile implicate in conflict. In al doilea rand, o astfel de declaratie pune sub semnul intrebarii obiectivitatea Statelor Unite in procesul de negocieri in formatul 5+2, unde SUA actioneaza în calitate de observator. In al treilea rand, exprimarea lui Biden demonstreaza in mod clar faptul ca pentru SUA nu conteaza cine are dreptate si cine este vinovat pentru declansarea conflictului etnic, ci important e cine tine partea politicilor pro-occidentale. De aceasta depinde pe care parte o va sprijini SUA, daca sunt dispusi sa fie prieteni cu criminali de razboi, nazisti, gangsteri, traficanti de organe umane, droguri, doar pentru ca acestia au demonstrat dorinta de a calca pe urmele politicii americane.
Declaratia vice-presedintelui american asupra conflictului de pe malurile Nistrului a generat deja reactii. Ministerul de Externe din Transnistria a declarat ca "abordarea facuta de Inaltul Reprezentant din Washington este contrara pozitiei comune de la Chisinau si Tiraspol, precum si celei de mediator si garant, care consta in faptul ca formula finala a relatiilor dintre Moldova si Transnistria trebuie sa defineasca pozitiile partilor implicate in conflict. Astfel, reprezentantul SUA nu a luat in considerare realizarile concrete existente de 20 de ani si neaga realitatile din teren pentru a gasi un compromis. O astfel de abordare ar complica doar procesul politic de pe Nistru ... "
Această complicare a situaţiei din regiune se pare ca este cautata de Washington. SUA si Europa vor sa se razbune pentru infringerea lor în Abhazia si Osetia de Sud. Altfel nu se explică atentia atat de mare a UE si SUA pentru micuta fasie de teren de pe malurile Nistrului.
În declaratia sa, ministrul de Externe al RMN a atras atentia asupra declaratiei categorice a lui Biden cu privire „la necesitatea de a rezolva conflictul cat mai curand posibil. " De fapt, aceasta este o incercare a SUA de a ignora problemele create de conducerea Republicii Moldova sa împiedice reluarea dialogului intre egali. Declaratiile lui Biden dovedesc indiferenta fata de soarta oamenilor care sufera de aceste probleme si o reticenta de a vedea cauzele reale ale conflictului”.
Faptul ca Statele Unite nu vor sa stie in mod deliberat sau denatureaza cauzele reale ale conflictului de pe Nistru, e dovedit si de comentariile aparute in mass-media occidentala după vizita lui Biden. Jurnalistii americani, vorbind despre istoria conflictului moldo-transnistrean, au scris ca nationalistii rusi au provocat secesiunea de Republica Moldova, si din cauza asta a aparut conflictului moldo-transnistrean. Nu surprinde acest lucru deoarece astfel de prostii sunt spuse de ignoranti si nu de membri ai Comitetului pentru Relatii Externe al Congresului. Acesta. sub conducerea senatorului Richard Lugar. nu cu cu mult timp in urma a scris un raport intreband "cand Rusia va pune capat ultimului conflict inghetat din Europa de Est?". Raportul spune: "Dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991, in RSS Moldoveneasca a fost stabilita Transnistria independenta condusa de nationalistii rusi care se temeau de anexarea Republicii Moldova la Romania, fapt ce a condus la un conflict de 4 luni intre fortele moldovenesti si separatisti, precum si trupele Armatei a 14-a sovietice”.
Desigur, Occidentul in prezent e favorabil Moldovei în calitate de victima in mainile separatistilor rusi... Astfel justifica ei conflictul dezlantuit de Chisinau pe Nistru, compensat cu sovinismul cetateanului moldovean, si scoaterea statului nistrean in afara legii. Asa ca Vestul cere o solutionare rapida a conflictului de pe Nistru, oferind garantii pentru "pastrarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova”. In mod evident, in aceasta evaluare a conflictului moldo-transnistrean comunitatea internatională va sprijini pe deplin Moldova in eforturile sale de a elimina statalitatea transnistreana. In acelasi timp, pune in pericol si Rusia, care impiedica solutionarea conflictului exclusiv din punctul de vedere oficial al Chisinaului. E greu să cred in ceva constructiv cand la Moscova emisarii Statelor Unite sunt ferm pentru imbunatatirea relatiilor cu Rusia, iar la Chisinau spun ca cetatenii rusi să fie inghesuiti in Transnistria din „Russophobian Moldova”, caz in care ele se confrunta cu o soarta foarte de neinvidiat.

Desigur, declaratiile lui Biden nu sunt noi. Ele amintesc de aniversarea de 15 ani din Moldova, cand fostul preşedintele George W. Bush a declarat ca SUA sprijina ferm suveranitatea si integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ca astazi Biden, domnul Bush a vorbit cuvinte frumoase pentru poporul moldovean condus atunci de comunistul Voronin, spunand ca a facut eforturi considerabile pentru consolidarea democratiei in tara si joaca un rol constructiv dincolo de granite. In general, acelasi cantec vechi, reluat astăzi aproape cuvant cu cuvant...
Unii analisti sustin deja ca vizita lui Biden nu va schimba nimic in Republica Moldova, in timp ce altii, mai ales liberalii, spun ca in continuare Republica Moldova va ramane in centrul atentiei Statelor Unite, ceea ce inseamna ca moldovenii sunt in asteptarea prosperitatii si a unui viitor confortabil. Dar aceasta eroare si iluzie amuza pe unii politicieni moldoveni si analisti politici cum a fost tara cea mai saraca din Europa si va ramane, cu exceptia creşterii datoriei externe a Moldovei, prin noi credite si subvenţii din SUA intr-un sac fara fund...
Apelurile lui Biden raman mai curand declaraţii sonore. S-a dovedit si ca Germania, si Europa in ansamblu, au alte prioritati, mult mai importante decat statul Moldova, de la care beneficiul este zero, dar fara să strice relatiile cu Rusia. Si mai cred ca este gresita declaratia vice-presedintelui Dumei, Konstantin Kosacev, care, comentand vizita lui Biden in Moldova, a declarat ca „pentru Rusia, Transnistria e valiza fara maner, pentru ca da prea multe necazuri”. Daca acest lucru ar fi adevărat, RMN ar fi incetat sa existe de mult. Mai degraba, are dreptate colegul sau, deputatul Serghei Markov, care a spus recent ca "majoritatea cetatenilor rusi sprijina politica de asistenta a populatiei din Transnistria. Pentru Rusia, Transnistria este ceva ce face pe ruşi sa se simta mandri de ţara lor".

Se pare ca Rusia va raspunde in acelasi mod ca si Washington, in cazul in care brusc decide sa faca un test similar de sinceritate "resetand" relatia dintre cele doua tari. Deci, in Moldova in zadar e un sentiment de bucurie, Vestul, in acest caz nu ajuta.
A. Galin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu