Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

miercuri, 30 martie 2011

Un nou incident în relaţia dintre Chişinău şi Transnistria

Primarul unei localităţi din Transnistria - disputate între autorităţile de la Chişinău şi administraţia de la Tiraspol - şi un consilier local au fost reţinuţi şi condamnaţi la şapte zile de arest, pentru că au purtat tricolorul la o manifestaţie publică. Incidentul a avut loc chiar în ziua în care se împlineau 19 ani de la începutul războiului de la Nistru.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Primarul satului Corjova, Valeriu Miţul, împreună cu unul dintre consilierii locali, Iurie Coţofană au fost reţinuţi de miliţia transnistreană în momentul în care ieşeau din biserica din sat, unde avusese loc o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi în războiul cu Transnistria, din 1992. El era însoţit de un grup de foşti combatanţi care putau cu ei tricolorul.

Lângă biserică se aflau aproximativ 30 de miliţieni transnistreni, care au încercat să le ia tricolorul, însă foştii combatanţi au opus rezistenţă.

Valeriu Miţul şi Iurie Coţofană au fost reţinuţi în timpul altercaţiei şi acuzaţi de organizarea unei manifestaţii publice, fără acordul administraţiei transnistrene.

Corjova este un sat de pe malul stâng al Nistrului, controlat militar de administraţia de Tiraspol, însă autorităţile locale se supun Chişinăului, iar în timpul războiului din 1992 mulţi bărbaţi din sat au luptat de partea trupelor moldovene.

Autorităţile Republicii Moldova au calificat incidentul de la Corjova drept o nouă tentativă a Tiraspolului de a destabiliza situaţia în zona de conflict şi de a tensiona relaţiile cu Chişinăul.

Procuratura din Republica Moldova a instrumentat un dosar penal în cazul reţinerii primarului şi consilierului local din Corjova, reţinere pe care o consideră ilegală.

În Corjova au loc periodic conflicte cu administraţia transnistreană, în special în perioada alegerilor.

Sursa: www.rfi.ro

Precizare: potrivit surselor noastre nistrene, ştirea este corectă, cu o singura excepţie: cei doi nu au fost arestaţi, ci reţinuţi pentru două zile, şi nu şapte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu