Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

vineri, 18 martie 2011

Declaratia Ministerului Afacerilor Externe al RMN, in legatura cu unele remarci ale vicepresedintelui SUA


In Transnistria s-a luat nota de unele observatii cu privire la reglementarea conflictului moldo-transnistrean facute de vicepresedintele Joseph Biden, in timpul vizitei sale de lucru la Chisinau din 11 martie 2011. In acest sens, Ministerul Afacerilor Externe transnistrean considera ca sunt necesare cateva clarificari in puncte fundamentale ce pun la indoiala dorinta Statelor Unite de a respecta statutul de observator impartial in procesul de normalizare a relatiilor dintre Moldova si Transnistria.
Vorbind la Chisinau, domnul Biden a declarat ca "sprijinul SUA este pentru un acord, dar nu cu orice solutie, ci numai cea care prevede mentinerea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova”. Abordarea Inaltului Reprezentant al Washington este contrara pozitiei comune a Chişinaului si Tiraspolului, precum si celei in calitate de mediator si garant, care consta in faptul ca formula finala a relatiilor dintre Moldova si Transnistria trebuie sa defineasca partile implicate in conflict.
O astfel de abordare complica procesul politic de pe Nistru si da motiv sa se reaminteasca rolul negativ pe care Washingtonul l-a jucat in regiune, cum in 2003 SUA au blocat semnarea planului de reglementare a relatiilor moldo-transnistrene, cunoscut sub numele de "Memorandumul Kozak". In acel stadiu, partile au convenit ca documentul ar putea deschide usa stabilizarii reale a situatiei din aceasta regiune a Europei, dar s-a dovedit ca aceasta contravenea intereselor Statelor Unite.
De fapt, aceasta este o incercare a SUA de a ignora problemele create de conducerea Republicii Moldova de a împiedica reluarea dialogului între egali. Declaratiile lui Biden dovedesc indiferenta fata de soarta oamenilor care suferă de aceste probleme si o reticenta de a vedea cauzele reale ale conflictului.
Este evident ca unii politicieni din SUA nu sunt multumiti de echilibrul de putere in curs de dezvoltare in spatiul european, ca urmare a convergentei pozitiilor dintre Rusia si UE, de exemplul concret al formării comisiei Lavrov-Ashton. De fapt, declaraţiile lui Biden au ca scop destabilizarea dialogul ruso-UE pe probleme de stabilitate si securitate pe continent. O astfel de politica este in contradictie cu pozitia presedintelui Barack Obama, care a declarat in mod repetat necesitatea de a consolida relatiile cu Moscova.
Astfel de declaratii ignora complet relatiile internationale la inceputul secolului XXI, intregul complex de premisele istorice, militare, politice si etno-culturale din Republica Moldoveneasca Nistreana şi, cel mai important, ignora vointa libera si democratica a poporului din Transnistria. N-am vrea sa credem ca Statele Unite incearca o data in plus sa puna in pericol stabilitatea si pacea în Europa.
Sau ca ele folosesc "biciul" unor reţete totalitare pentru rezolvarea unor probleme complexe de mulţi ani, contrazicand principiul universal de "a nu face rau", principiu profund politizat. Prin negarea dreptului poporului Transnistriei de a-şi determina independent soarta, SUA ignora unul dintre principiile fundamentale ale dreptului international si a traditiilor democratice care stau la baza formarii Statelor Unite.
Credem ca este necesar sa se constate ca declaratiile lui Biden privind conflictul moldo-transnistrean, dincolo de autoritatea de observator oficial neutru din anul 2005, prezinta prejudecati in contradictie directa cu punctul 6 din drepturile si responsabilitatile observatorilor in procesul de negocieri aprobat prin Protocolul din 27 septembrie 2005, care prevede ca "Observatorii nu participa la luarea deciziilor din procesul de negociere”.
Cei care admit aceste declaratii care pot destabiliza pacea fragilă de pe Nistru ar trebui sa fie constienti ca ele pot fi interpretate ca un ghid de actiune directa de catre fortele individuale ce pot produce consecinte negative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu