Carte "Sterilet" de Carol Hârşan

Editura Scrisul Românesc
Preţt: 30 lei
Pentru comenzi, sunaţi la numărul 0785-638.930
sau trimiteţi un mail la adresa carte.sterilet@gmail.com
http://carte-sterilet.webs.com

miercuri, 30 martie 2011

Transnistria consideră că forţele de menţinere a păcii trebuie să fie prezente pînă la crearea unui sistem solid de garanţii de securitate


“Fortele de menţinere a păcii trebuie să rămînă în Transnistria pînă la stabilirea disponibilităţii garanţiilor în cadrul unor soluţii non-militare”, a afirmat preşedintele RMN, Igor Smirnov, comentînd pentru ziarul "Nezavisimaia Gazeta”, în ajunul reuniunii miniştrilor de externe ai Rusiei şi Moldovei, Serghei Lavrov şi Iurie Leancă.
Smirnov a subliniat, de asemenea, că aceasta e şi condiţia cerută "pentru a obţine unele progrese prevăzute expres la întîlnirea din 2009 între Dmitri Medvedev şi preşedintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Liderul transnistrean a menţionat că între timp progrese notabile în procesul de pace s-au făcut, dar în paralel cu creşterea neîncrederii în partea moldovenească, mai ales pe fundalul de consolidare a ceea ce analiştii locali au numit “perspectiva românească".
"Voronin a convenit cu Dmitri Medvedev nefolosirea forţei în regiunea unde locuiesc 150.000 cetăţeni care dispun şi de cetaţenia rusă şi mi-a promis că Rusia îi va proteja dacă este nevoie. Noi credem în aceste afirmaţii”, a declarat preşedintele RMN.
Moldova consideră că operaţiunea de pacificare s-a epuizat şi trebuie înlocuită de o misiune internaţională de observatori civili. Experţii cred că adevăratul scop al Guvernului Republicii Moldova e de a face eforturi pentru a elimina prezenţa militară rusă în regiune, care împiedică ţara să se îndrepte spre integrarea în UE.
Transnistria insistă asupra recunoaşterii internaţionale a independenţei sale şi pentru a permite negocierea posibilei construcţii a unui stat comun doar pe baza a doi subiecţi egali şi sub rezerva dezvoltării unui mecanism de garantare a înlăturării forţei între părţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu